Производителят на електроинструменти беше един от най-големите работодатели в Ловеч.

...
Производителят на електроинструменти беше един от най-големите работодатели в Ловеч.
Коментари Харесай

ББР започва да продава активи на "Спарки Елтос"

Производителят на електроинструменти беше един от най-големите работодатели в Ловеч. Към края на предходната година обаче заетите са били едвам 60 души

© Юлия Лазарова Българска банка за развиване (ББР), която е най-големият заемодател на производителя на електроинструменти " Спарки Елтос ", стартира да продава активи на закъсалото ловешко дружество. Това излиза наяве от подадените в Търговския указател документи. Решението идва единствено четири месеца, откакто държавната банка разгласи, че се е договорила с другите кредитори за преструктуриране на отговорностите на компанията, тъй че да не се стигне до наложително осъществяване и единствено месец, откакто в предприятието беше назначен външен съветник, с цел да го преструктурира.

Дългове

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според подадените документи ББР пристъпва към осъществяване на залог по отношение на заема за 7.5 млн. евро, който беше провиснал на " Спарки Елтос " в края на 2016 година и който трябваше да бъде продълговат през октомври предходната година. Това обаче очевидно не е станало, като по оценка към 9 февруари 2020 година компанията дължи по контракта за заем и анексите към него 8.6 млн. евро дружно с лихвите и неустойките.

" Спарки Елтос " обаче има и други заеми от ББР, както и от други институции. Последните налични данни, които са към края на 2017 година, демонстрират, че сдружението има да изплаща 37 млн. лева на държавната банка. Според доклада за 2019 година настоящите отговорности по банкови заеми към края на годината са общо 53.5 млн. лева, а дълготрайните са малко под 34 млн. лева

Като гаранция за заема от 2016 година беше заложено комерсиалното дружество, само че ББР е решила да пристъпи към осъществяване единствено на обособени активи от него, в това число недвижими парцели, движими движимости, търговски марки, вземания по банкови сметки и от трети лица и други За депозитар е избран частният правосъден реализатор Стоян Якимов.

Свиване

Миналия октомври ББР заяви, че се е договорила с другите кредитори за преструктуриране на задълженията, както и че води договаряния с евентуални вложители, които се чака да завършат сполучливо до края на годината. В началото на 2020 година пък стана ясно, че външен съветник - " Сердика файненшъл сървисис ", ще се опита да откри финансиране и да преструктурира " Спарки Елтос ". Консултантската компания е благосъстоятелност на английския жител Макс Зиф, който пое оздравяването и на телевизионния снабдител " Булсатком ".

" Капитал " към момента чака отговори от Зиф дали започващата продажба на активи е част от ограниченията за излекуване на сдружението, както и дали някаква част от него може да продължи да работи. По данни от АПИС към края на 2019 година в " Спарки Елтос " работят едвам 64 души. За съпоставяне, година по-рано броят им е бил над 500, а две години по-рано - над 700. Отчетът на сдружението за предходната година пък демонстрира, че приходите падат на половина до малко над 8 млн. лева, внезапно се свиват и разноските. За поредна година компанията регистрира загуба (над 9 млн. лева.).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР