Производителят на електрически автомобили все още не е приключил заведеното

...
Производителят на електрически автомобили все още не е приключил заведеното
Коментари Харесай

Walmart съди Tesla заради пожари, причинени от слънчевите панели на SolarCity

Производителят на електрически коли към момента не е завършил заведеното дело против него в Делауеър, съгласно което бордът на Tesla е упрекнат в това, че не се грижи за ползите на акционерите.

© Brendan Mcdermid Четири от седемте пожара са се случили предходната година в магазините на Walmart в Охайо, Мериленд и Калифорния. Най-голямата верига магазини за търговия на дребно в света Walmart заведе дело против Tesla. Причината е, че съгласно ритейл колоса слънчевите панели, доставени от компанията на Илън Мъск SolarCity, са предизвикали пожари в седем от магазините ѝ, написа Financial Times.

Условията на делото, заведено във вторник в Ню Йорк, допускат преустановяване на контракта сред фирмите поради " години нехайство и немарливост, както и неспазване на индустриалните стандарти ". Друг акцент са вредите за магазините и загубите за ритейл търговеца.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компанията е почнала да си партнира със SolarCity още през 2010 г. Шест години по-късно Tesla придобива производителя на слънчевите панели. Вероятно е в този момент правосъдният развой да разпали още веднъж огъня към договорката за нейното спорно придобиване на стойност 2.6 милиарда $.

Още неприятности

Производителят на електрически коли към момента не е завършил заведеното дело против него в Делауеър, съгласно което бордът на Tesla е упрекнат, че не се грижи за ползите на акционерите. Друга конфликтна обстановка е роднинската връзка сред Мъск, който е ръководител на компанията за слънчеви панели, и братовчед му Линдън Райв, който я ръководи.

Според Walmart още от май месец предходната година се знае, че " Tesla не е спазила отговорностите си по контракта ". Тогава ритейл колосът е поръчал на Tesla да деинсталира слънчевите панели във всичките ѝ 240 магазина, в които са сложени. А съгласно делото единият пожар, избухнал през ноември предходната година, се е случил точно след несупешна деинсталация.

В жалбата си Walmart показва, че е наела консултанти, които са придружили представителите на Tesla при осъществяването на инспекции в магазините, в това число в тези, в които са избухнали пожари. От тях е станало ясно, че " Tesla не съблюдава рационалните индустриални практики за инсталиране, употреба и поддръжка на слънчевите си панели - а това е държание, което покачва риска от пожар в обектите на Walmart ".

На какво се надява Мъск?

" Walmart бързо откри, че Tesla e наела хора за ревизия на слънчевите си системи, които не разполагат даже с базови знания в региона ", споделя се в мнението на компанията.
Tesla към момента не е предоставила и " дефинитивни разбори за първопричините ", нужни за идентифициране на дефектите, причиняващи пожарите.

Сделката за SolarCity също е мъчителна тематика за Илън Мъск. Изпълнителният шеф на Tesla съобщи, че придобиването е основна част от проекта му за основаването на конгломерат за възобновими енергийни източници, само че занапред ще опитва да реализира своите оптимистични планове.

Компанията към момента работи по ново потомство стилни покриви за слънчева сила, които не са влезнали в произвеждане. Освен това от Tesla обявиха, че работят върху по-добро обслужване на клиенти, като се пробват да улеснят разрешителните и инсталацията за поръчките. Миналата седмица Мъск съобщи, че " възражда бизнеса си " Tesla Solar, защото намалява цените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР