Производителят на чипове търси субсидии в размер на 15 милиарда

...
Производителят на чипове търси субсидии в размер на 15 милиарда
Коментари Харесай

Чиповете на TSMC произведени в новата фабрика на компанията в Аризона може да са с 30% по-скъпи

Производителят на чипове търси дотации в размер на 15 милиарда $ от държавното управление на Съединени американски щати

Емил Василев преди 28 секунди 1 Сподели

Най-четени

НаукаЕмил Василев - 15:48 | 02.05.2023

Златната кръв: Рядката и мистериозна Rh-нулева кръвна група

IT НовиниТеодора Александрова - 16:27 | 01.05.2023

DARPA трансформира фантазията на Никола Тесла за безжично предаване сила в действителност

IT НовиниЕмил Василев - 22:24 | 02.05.2023

Войната на браузърите преди малко претърпя нов поврат

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Създаването на фабрика за чипове в Съединени американски щати е скъпо начинание, спрямо това в Азия. Въпреки това компании като TSMC влагат милиарди в това, привлечени от държавните дотации и концепцията за реализиране на географски разнообразна верига за доставки, която е по-малко податлива на спирания. В резултат на това чиповете, създадени от тайванския колос в Съединени американски щати могат да се окажат с 30 % по-скъпи от тези, създадени в родината на компанията – Тайван.

Още през декември TSMC разгласи, че ще вложи не по-малко от 40 милиарда $ в построяването на две съвременни заводи за чипове в Аризона. С други думи, най-големият производител на чипове в света ще направи най-голямата директна задгранична инвестиция в историята на Аризона и една от най-големите в историята на Съединени американски щати. Когато стартират да действат, фабриките ще наемат хиляди хора и ще създават голямо количество чипове.

Този ход съставлява забележителна смяна в метода на мислене на управлението на TSMC, което обичайно не желаеше да основава предприятия за произвеждане на чипове в Съединени американски щати. Една от аргументите е обвързвана с политиката на Тайван да поддържа най-модерните си технологии на локално равнище, даже когато построява външни индустриални мощности за по-устойчива световна верига за доставки.

Друга причина е обвързвана с разноските – основаването и действието на фабрика на американска земя е с до 50 % по-скъпо, в сравнение с в Тайван. Освен това ще би трябвало заводите да се доставят с редкоземни метали и неон за полупроводниците, както и с непрекъснати доставки на вода, с цел да може оборудването да работи на цялостен потенциал. И не на последно място, нужна е доста квалифицирана (и евтина) работна ръка – нещо, което е по-лесно да се откри в Азия спрямо Америка и даже Европа.

Естествено, това значи, че TSMC ще има спомагателни разноски в Съединени американски щати, които ще се изразят в по-висока цена на продукцията, създадена в Аризона, спрямо тази, създадена в Тайван. Според някои вътрешни за сектора оценки чиповете, създадени в Америка по 5 и 4-нанометровите софтуерни процеси ще костват с до 30 % повече от тези, създадени в азиатската страна.

Не единствено Съединени американски щати е по-скъпа от Тайван за производителите на чипове. Производството на чипове, създадени по по-стари, софтуерни процеси като 28, 22, 16 и 12-нанометровите в японското поделение на TSMC в Кумамото, също е с 10-15% по-скъпо от производството на сходни чипове в родината на компанията.

Подобно на Съединени американски щати, Япония се стреми да възвърне тогавашната си преобладаваща полупроводникова промишленост. Миналата година стана ясно, че двете страни са стартирали взаимна изследователска и развойна активност за 2-нанометрови софтуерни процеси.

Въпреки това е малко евентуално това да докара до понижаване на разноските за чипове, създадени в Съединени американски щати, защото доставчиците на пластини уголемяват потенциала си и не могат да се оправят с разширението на леярните за чипове на компании като TSMC, Intel и Samsung – всички те построяват нови заводи в Съединени американски щати и на други места.

В последна сметка, даже и производството на чипове в Съединени американски щати да е по-скъпо, компании с дълбоки джобове като Apple безспорно ще се радват да платят малко повече, с цел да си обезпечат разнообразна верига за доставки, която не е склонна към същите проблеми, които се появиха през последните години. А с наличието си в Съединени американски щати, TSMC всъщност си купува застрахователна лавица за интервенциите си както в Съединени американски щати, по този начин и в Тайван – обстановка, от която печелят всички.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР