Производителят на чипове Nvidia предупреди, че ако САЩ наложат нови

...
Производителят на чипове Nvidia предупреди, че ако САЩ наложат нови
Коментари Харесай

Nvidia предупреди за проблеми заради ограничаването на AI чиповете

Производителят на чипове Nvidia предизвести, че в случай че Съединени американски щати наложат нови ограничавания върху износа на AI чипове за Китай, това ще докара до „ непрекъсната загуба на благоприятни условия “ за американската промишленост, написа CNN Business.

Не чакам някакво неотложно материално влияние, само че по-строгите ограничавания ще повлияят на облагите в бъдеще ”, сподели основният финансов шеф на компанията Колет Крес.

Американски чиновници възнамеряват да затегнат рестриктивните мерки на износа, оповестени през октомври, с цел да стеснят продажбата на някои чипове с изкуствен интелект в Китай, съгласно голям брой медийни известия, в това число Wall Street Journal и Financial Times. Вашингтон ускори напъните си да откъсне Китай от основни технологии, които могат да поддържат армията му.

Правилата, както се оповестява, може да затруднят компании като Nvidia да продава усъвършенствани чипове в Китай. Подхранвана от взрива в търсенето на своите AI чипове, компанията за малко доближи пазарна капитализация от $1 трилион в края на май.

„ Наясно сме с отчетите, че Министерството на търговията на Съединени американски щати обмисля спомагателен надзор, който може да ограничи износа на нашите артикули A800 и H800 за Китай “, сподели Крес на капиталова конференция.

В дълготраен проект рестриктивните мерки, забраняващи продажбата на нашите графични процесори за центрове за данни в Китай, в случай че бъдат приложени, биха довели до непрекъсната загуба на благоприятни условия за промишлеността на Съединени американски щати - да се конкурира и да води на един от най-големите пазари в света - и ще повлияе на бъдещия ни бизнес и финансовите резултати “, добави тя.

Графичните процесори са чипове или електронни схеми, способни да изобразяват графики за проявление на електронни устройства.

" Все отново, като се има поради мощното търсене на нашите артикули в международен мащаб, не чакаме сходни спомагателни ограничавания, в случай че бъдат признати, да имат мигновено влияние върху финансовите ни резултати “, съобщи Колет Крес.

Миналия октомври администрацията на президента Джо Байдън наложи широкообхватен надзор върху износа, като се не разрешава на китайските компании да купуват усъвършенствани чипове и съоръжение за произвеждане на чипове без лиценз.

Новият ход е ориентиран частично към чипа A800 на Nvidia, който основаната в Съединени американски щати компания сътвори след въвеждането на миналогодишните ограничавания, с цел да продължи да продава в Китай, който е основен пазар за Nvidia. Приходите от континентален Китай и Хонконг съставляват 22% от приходите на компанията предходната година, съгласно финансовите доклади.

В сряда акциите на Nvidia се сринаха с цели 3.2% - преди да възстановят част от загубите – и приключиха със спад от 1.8%. Китайските акции на ИИ претърпяха доста по-тежки загуби.

Inspur Electronic Information Industry падна с 10% в сряда, а Chengdu Information Technology на Китайската академия на науките - с 12%. Baidu, който създава съперник на ChatGPT, потъна с 4.4% в четвъртък.

Съединени американски щати могат да съсипят сферата на изкуствения разсъдък в Китай “, споделиха от американската капиталова банка Jefferies в изследователска записка.

Местните чипсети нямат GPU екосистемата на Nvidia, заради което всяка актуализация може да изисква преправка, което води до по-ниска успеваемост и по-високи разноски.

“Чип рестриктивните мерки на администрацията на Байдън биха били „ доста по-ефективни “ за ограничение на напредъка на Китай във военната мощност, движена от ИИ, в сравнение с разпоредбите, ограничаващи вложенията на Съединени американски щати в софтуерния бранш на Китай ”, прибавиха анализаторите  от Jefferies.

Китай остро подлага на критика рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху износа на технологии, заявявайки по-рано тази година, че „ твърдо се опълчва “ на сходни ограничения. През май Пекин забрани на китайските оператори на сериозна осведомителна инфраструктура да купуват артикули от Micron Technology, като явно възмездие против глобите, наложени от Вашингтон и неговите съдружници върху бранша на чиповете в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР