Производителят на бездимните цигари разполага с клинични изследвания за ефекта

...
Производителят на бездимните цигари разполага с клинични изследвания за ефекта
Коментари Харесай

Акцизът за бездимните изделия все пак се вдига, но на стъпки


Производителят на бездимните цигари разполага с клинични проучвания за резултата им върху здравенот на пушачите

След като на среща в четвъртък съдружните сътрудници от ГЕРБ и " Обединените патриоти " изгладиха връзките си и изясниха позициите си за повдигането на акциза върху бездимните произведения, се оказа, че такова въпреки всичко ще има, само че ще става на стъпки.

Независимо че нарастването ще донесе едвам 15 млн. лева повече в бюджета за тази година, ръководещите оповестиха, че тези пари можело да отидат за майките с деца с увреждания, за нуждаещи се и за лечебни заведения. На въпрос на Mediapool това не е би популизъм, от който преди ден министър председателят Бойко Борисов сподели, че му е писнало, ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не отговори.

Законопроектът за приравняването от 1 октомври 2018 година на техния данък с този за елементарните цигари, за който преди ден министър председателят Бойко Борисов сподели, че ще бъде отдръпнат, остава, заяви след срещата Цветанов на ексклузивен брифинг в Народното събрание, на който обаче бяха отказани отговори на журналистически въпроси.

След диалози с премиера и водачите на трите партии от " Обединените патриоти " станало ясно, че се е получило недоумение с част от сътрудниците на ГЕРБ, само че несъгласията към този момент са изгладени. Така повдигането остава на дневен ред в Народното събрание, защото ръководещите били загрижени за здравето на нацията.

Любопитно е по какъв начин НФСБ, които внесоха поправките за разрешаване на пушенето на избрани зони в заведенията, в този момент поддържат проектозакона за увеличение на акциза с претекста, че бездимните тютюневи произведения са нездравословни.

" Понеже във вчерашния ден имаше разнообразни отзиви, които бяха изявени от " Обединени патриоти “ в лицето на Вътрешна македонска революционна организация, и се получи едно пропукване, през днешния ден организирахме още веднъж диалози. Разговори организирахме и нощес с премиера Бойко Борисов и през днешния ден с сътрудниците стигнахме до решение, с което споделяме, че няма да оттеглим законопроекта, който е импортиран сега, само че отчитаме нарушената връзка с сътрудниците от Вътрешна македонска революционна организация и по тази причина желая да им се извиня. Но това, което сега ще направи ръководителят на бюджетната комисия, е да отсрочи законопроекта за разглеждане за другата седмица, с цел да се създадат по-задълбочени разбори ", изясни Цветанов.

Вероятно в този момент скокът ще е до 50 на 100 от данъка за цигарите

От думите му стана ясно, че повишението на акциза евентуално ще става на стъпки.

В момента за нагреваемите цигари той е 152 лева за кг вложен тютюн и защото в стиковете се влага доста по-малко тютюн, в сравнение с в елементарната цигара, по този начин производителите на бедзимните произведения заплащат данък от 93 стотинки за кутия с цена от 5.50 лева за крайния консуматори, а тези на елементарните цигари – 3.53 лева при същата цена за клиента. ГЕРБ искаше повишение на акциза за тези произведения на 177 лева, което съгласно единственият вносител на стиковете у нас – " Филип Морис ", ще ги оскъпи до 10 лева

Цветанов изясни, че несъмнено ще се приложи практиката от Франция, където е най-високият данък за тези тютюневи произведения – 70 на 100 от данъка за елементарните цигари. По думите на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова настоящия данък у нас за бездимните цигари е 26 на 100 от този на елементарните.

Тя уточни още, че България се била трансформирала в тестови полигон за тези цигари, а на имитация, че първо те се появяват в Япония, отвърна, че това не е в Европа.

Менда Стоянова: Откъде да знаем, че тези произведения са по-безвредни?

Стоянова също по този начин попита от кое място идва убедеността, че тези произведения са по-безвредни от елементарните цигари. Според нея това не било по този начин и Световната здравна организация трябвало да се произнесе по въпроса.

" Затова считаме, че ще е обикновено да стартираме към този миг с 50%. Но всичко това е единствено една допустима догадка “, уточни Цветанов.

Атаката била против облагата на производителя

Управляващите заедно заявиха, че задачата на нарастването не е повдигане цената на тези произведения за потребителите, а да се понижи облагата на някои частни компании и ще се отбрани публичният интерес, с цел да могат тези пари да влязат в бюджета и да бъдат разпределяни за действия, от които страната се нуждае.

" Другия вторник, когато вършим общоприетите си срещи на партиите от съдружното болшинство, продължаваме да приказваме и обсъждаме. Продължаваме и връзките си с премиера Бойко Борисов “, изясни Цветанов.

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров разгласи, че е приказвал с финансовия министър част от парите, които ще дойдат от акциза на бездимните цигари, да отиват за нуждаещи се хора.

Той изясни, че по принцип е срещу да се покачват цени на артикули, " само че тук не става въпрос за самун, мляко или медикаменти, а става въпрос за пушене, което по този начин или другояче поврежда организма “.

Още не влезнали в бюджета, парите от покачването нагласени

" Повишаването на акциза, което експертите ще го изчислят с какъв брой тъкмо % ще стане, само че ще стане на стъпки, ще бъде комбинирано с това част от парите, влизащи в този данък, да отиват за фактически нуждаещи се. Ето тук към този момент от седмици стоят палатки с майки на деца с увреждания и за какво не пари, които могат да дойдат от цигари, да не отидат при хора с увреждания. Говорил съм за това с министъра на финансите. Аз от една година лобирам за изграждане на нова болница в Ямбол – моя изборен регион. Там цялата област чака това повече от 20 години. Да, но трябват едни 12 млн. лева Според финансовия министър от акциза ще влизат 35-40 млн. лева годишно, а следващата година може би и два пъти повече. Защо част от тези пари да не отидат тъкмо за такива потребности? Така че сега съм уверен в позитивната страна на този въпрос “, разясни Сидеров.

Представителите на ръководещата коалиция отхвърли да дават отговор на въпрос не е ли това популизъм.

Анализаторите на тазара на тютюневи произведения обаче считат, че покачването на акциза ще докара до внасянето на тези стикове от прилежаща Сърбия, където една кутия коства 4 лева, или даже от Гърция, където в случай че се покачат цените у нас с предлаганите размери, стиковете ще костват по-евтино. В Украйна пък тези произведения се продават по 1 евро и интернет е заринта от оферти за онлайн търговия с бездимните цигари. Така приходите в хазната тъкмо от тези произведения остава под въпрос.

Вътрешна македонска революционна организация още счита, че са по-добри от цигарите, само че се размишления за хазната

Народният представител от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов разгласи, че изразените преди ден подозрения на сътрудниците му от партията, която е част от " Обединените патриоти ", били свързани със отбраната на потребителите.

" За нас в действителност беше значимо да подсигуряваме това, че потребителите няма да бъдат пострадали от това нарастване на акциза. Но в тази посока предстоят още диалози. Радваме се, че връзката по този въпрос е възобновена в обединението и се надявам, че ще достигнем до един резултат, който е добър най-много за потребителите и за тяхното здраве “, уточни Веселинов.

" Ние продължаваме да залагаме на това, че този пушек е по-малко нездравословен за хората. И в края на краищата това може да бъде едно задоволително положително решение за фиска на България “, сподели още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР