Производителността на труда трябва да е сред основните фактори за

...
Производителността на труда трябва да е сред основните фактори за
Коментари Харесай

Работодателите искат минимални заплати по сектори

Производителността на труда би трябвало да е измежду главните фактори за установяване на минималната работна заплата . По този метод ще има форми на възнаграждение, които в по-голяма степен да стимулират високопроизводителния труд. За задачата би трябвало да се подписа национално съглашение за въвеждане на механизъм за договарянето на МРЗ. Трябва дефинитивно да се отстрани административното установяване на заплатата.

Това стана ясно по време на разискване на нов модел за договаряне на минимална работна заплата и въвеждане на практиките на групово договаряне на продуктивността на труда, проведено от АИКБ.

Според бизнеса би трябвало да се приключи и определянето на минимални осигурителни приходи (МОД-ове). Според представителите на бизнеса то би трябвало да бъде сменено с договаряне на минимални работни заплати по стопански действия .

Допълнителните пари за прослужено време и професионален опит (така наречените " класове " ) да бъдат трансферирани в областта на груповото договаряне , изиска ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

 Бизнесът спекулирал, че страните без МРЗ са с по-големи приходи
Бизнесът спекулирал, че страните без МРЗ са с по-големи приходи

Синдикатите пазят минималния приход

Новият модел се основава на създадения Модел за справедлива оценка на продуктивността на труда .
Според него, МРЗ се дефинира не от Министерския съвет, както е в този момент, а се договаря по специфичен механизъм, създаден от Тристранката - Националния съвет за тристранно съдействие. В него са национално представителните синдикати, работодателските организации и представители на страната.

Работодателите оферират скоро да се премине към договаряне по стопански действия сред браншови организации на служащите и представители на работодателите. Мотивът на АИКБ е, че има разлика при продуктивността на национално ниво и при обособени стопански действия.

Според специалисти от Асоциацията на индустриалния капитал в България няма икономическа логичност да се дефинира предел на минимално възнаграждение за дадена специалност , откакто има предел на минималната работна заплата. По мнението им би трябвало да бъде противоположното.

 Петков разисква минималната заплата с работодатели и синдикати
Петков разисква минималната заплата с работодатели и синдикати

Анализират дигитализацията и роботизацията върху пазара и качеството на труда

Според Васил Василев работодателите са подготвени да стартират договарянето на минималните заплати по стопански действия, неотложно след премахването на минималните осигурителни приходи (или " прагове " ). Цялата процедура може да бъде вършена в границите на досегашната законодателна уредба на груповото договаряне на равнище бранш или отрасъл.

Социалният министър Бисер Петков счита, че е време да се потърси нов инструмент, който да замести към този момент остарелите минимални осигурителни прагове . " Напълно поддържам концепцията минималната работна заплата да се дефинира по стопански действия в договаряния сред браншовите организации на работодатели и синдикати ", сподели Петков.

В отговор представителят на работодателите отговори: " Доброто равнище на бипартитния обществен разговор е значимо конкурентно преимущество за съответното дружество, а общото равнище на развиването на индустриалните връзки е значим детайл на конкурентоспособността на националната стопанска система ", счита Василев.

Според АИКБ минималните осигурителни приходи съставляват само грижа за попълване на фондовете на публичното обезпечаване . Колективното договаряне на равнище стопански действия би било справедлив метод за установяване на минималното заплащане на това ниво, изключително в тази ситуация, когато са взети поради динамичността на продуктивността на труда и наклонността на инфлацията, считат работодателите.

В отговор на това мнение вицепремиерът и ръководител на НСТС Валери Симеонов подчертава, че определянето на МРЗ дисциплинира работодателите . " Огромният минус обаче е, че тя се дефинира по административен метод ", съобщи Симеонов и посочи, че по този начин не се предизвиква продуктивността на труда и повишението на квалификацията на служащите.

Според него с административното увеличение на МРЗ най-малките компании наложително минават в сивия бранш , тъй като увеличените разноски не се преценяват с приходите, сподели Симеонов.

 Бизнесът срещу годишна актуализация на МРЗ
Бизнесът срещу годишна актуализация на МРЗ

Щяло да има стопански голословен растеж на заплатите

Сред предложенията на АИКБ е и въвеждане на договаряне на продуктивността на труда в груповото договаряне . Така ще се договарят ограничения за повишение на продуктивността на труда, постигането на които да бъде възнаградено с повишение на заплатите на служащите или с други придобивки, контрактувани с работодателите.

На форума участваха вицепремиерът Валери Симеонов , общественият министър Бисер Петков и неговата заместничка Султанка Петрова , президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов , Йоанис Партениотис , вицепрезидент на КТ " Подкрепа ", основният икономист на Института за пазарна стопанска система Десислава Николова, някогашния обществен министър Иван Нейков и представители на разнообразни браншови синдикални и работодателски организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР