Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми

...
Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми
Коментари Харесай

Лошите пътища спират икономическото развитие на България, сочи анализ на ЕБВР

Производителността на българската стопанска система остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Бизнессредата продължава да е изпълнена със пречки, огромно затруднение пред икономическия напредък е положението на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. Легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия бранш.

Това са част от изводите на Европейската банка за възобновяване и развиване, оповестени дружно с новата ѝ петгодишна тактика за България до 2025 година в сряда вечерта. В нея акценти са инфраструктурата, финансовият бранш и конкурентоспособността. До момента институцията е вложила в българската стопанска система 4 милиарда евро.

Качеството на инфраструктурата и особено на пътищата продължава да бъде затруднение пред икономическия растеж. Пътната инфраструктура се " задъхва " под нараствания трафик.

В разбора за миналите години банката показва, че продуктивността в България остава ниска спрямо Европейски Съюз и доближаването й до тази в по-развитите страни става постепенно.

Отчита се, че бизнессредата остава проблематична в някои сфери.

Цитира се отчета на Световната банка за правене на бизнес - Doing Business 2020, съгласно който България заема 61 място от 190 стопански системи като спада с 20 места спрямо 2014 година Като съответни проблеми Европейска банка за възстановяване и развитие сочи, че процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и заплащане на налози остават затруднени.

Слабите институции утежняват представянето на страната

в световния отчет за конкурентоспособността, където България е сложена на 49 място 141 стопански системи, се показва в разбора. България се показва доста добре с макроикономическите си индикатори, само че едва в способността си да основава нововъведения и в качеството на институциите.

Проблем остава сивият бранш . В изследване на банката 60% от компаниите показват, че се постанова да се конкурират с незаконни бизнеси.

Посочва се, че съгласно данни на Световната банка

корупцията и върховенството на закона са най-големите проблеми

на ръководството в България. Допълва се, че съгласно показателя на усещането за корупция, изготвян от " Трансперънси интернешънъл " България е сложена на 77 място измежду 180 страни, и е най-зле показана спрямо другите страни в Европейски Съюз. Въпреки провокациите, се следи прогрес посредством механизма за съдействие и инспекция. България ще би трябвало да продължи да работи по използването на уговорките, поети все още на влизането й в Европейски Съюз, написа в разбора.

Преходът на България към зелена стопанска система ще би трябвало да се концентрира върху устойчивата сила , подобрявайки чистотата на въздуха, и да означи прогрес в общинското ръководство на инфраструктурата, предлагат специалистите на банката.

Прилагането на европейските правила в региона на околната среда се извършват, само че към момента съставляват предизвикателство.

Зависимостта на енергетиката на България от въглищата

става една от най-високите в Европейски Съюз. Промяната на това състояние е била по-бърза до 2005 година, само че от този момент наподобява обстановката е в застой. По-голямата част от записаните излъчвания въглероден двуокис (85%) се дължат на силата, създадена от въглища и отоплението с тях както и на превоза. Посочва се, че електричеството от въглища е с 35% дял.

Качеството на въздуха продължава да е сериозен проблем. Смъртните случаи в резултата на мръсния въздух остават надалеч над междинните за Европейски Съюз равнища.

Посочва се още, че България към момента има

едно от най-високите равнища на депониране на битови боклуци

от страна на общините, а преработването остава ниско на равнище от 25% в съпоставяне със приблизително 44% в Европейски Съюз. Нужни са обилни старания, с цел да се реализира задачата от 59% преработване до 2020 година, отбелязва банката.

Дефицитът на квалифицирани фрагменти се трансформира в главно предизвикателство за предприятията в България поради свиването и бързото застаряване на популацията. Това ще ускори казуса с недостига на пазара на труда , само че пък може да даде опция за включване в пазара на труда на неактивната част от популацията.

Очаквано се отбелязва, че България се оправя добре във връзка с правата на дамите, младКачеството на инфраструктурата и особено на пътищата продължава да бъде затруднение пред икономическия растеж. Пътната инфраструктура се " задъхва " под нараствания трафик.ежката безработица е относително ниска, само че не и с развиването на районите.

Финансовият бранш е доминиран от банките,

а финансовият пазар е недорасъл. Въпреки че има огромен брой банки - 25, системата остава съсредоточена в петте най-големи институции, които управляват към 60% от активите, се показва в разбора. Според него секторът имат мощни финансови буфери и демонстрира умерена облага, а необслужваните заеми са към момента относително високи, само че спадат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР