Производителите вече могат да обозначават продуктите си oт планински произход

...
Производителите вече могат да обозначават продуктите си oт планински произход
Коментари Харесай

Храните с планински произход вече ще имат специално лого

Производителите към този момент могат да отбелязват продуктите си oт планински генезис със особено лого. За него те би трябвало да получат особено уверение и да бъдат вписани в обществен указател, оповестиха от министерството на земеделието и храните. Това стана допустимо след обнародването в Държавен вестник на Наредба № 4 от 28 май 2019 година за изискванията и реда за потреблението на незадължителния термин за качество „ планински артикул “.
Терминът за качество „ планински продукт” се употребява за изложение на артикули от растителен и скотски генезис, в това число и пчелни артикули, създадени и модифицирани в планински региони. Понятието може да се употребява и при осъществяване на директни доставки на непреработени артикули от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 година за характерните условия за директни доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис.
За артикули, като да вземем за пример месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински региони и да прекарат минимум последните две трети от живота си в тях. Контролът върху използването на логото се прави от Българската организация по сигурност на храните на всеки стадий от производството, преработката и дистрибуцията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР