Производителите се опасяват от фалити, заяви Илия Проданов, зам.-председател на

...
Производителите се опасяват от фалити, заяви Илия Проданов, зам.-председател на
Коментари Харесай

Има ли нерегламентиран внос на украинска пшеница и какви рискове за българския хляб крие той?

Производителите се притесняват от банкрути, съобщи Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред Нова телевизия. По думите му главният им мотив за терзание е неналичието на цена за новата годишна продукция и конкурентният украински пазар.

" По-големият проблем пред нас е вносът на зърно, пшеница, ечемик, царевица от Украйна, който не е следен по никакъв метод. Това е зърно, което те създават с доста по-ниска себестойност от нас, тъй като те не извършват зелената договорка, препаратите, които те употребяват, са неразрешени у нас от години ", изясни Проданов.
 Правителството се отхвърли да купува пшеница за към 1 милиард лв.
Правителството се отхвърли да купува пшеница за към 1 милиард лв.

Решението за попълване на държавния запас с спомагателни количества зърно беше анулирано

Проблемът пред зърнопроизводителите е, че са произвели продукция с доста висока себестойност, изясни още Проданов.

" 1 декар пшеница излиза към 350 лeва да се създаде, при 500 кг рандеман излиза 70 стотинки на кг пшеница. В момента такава цена няма даже и на интернационалните тържища, тъй че доста от сътрудниците ще бъдат принудени да продават под себестойността. А това води до банкрути ", разясни той.

Зърнената годишна продукция в света е добра и цените ще са налични, чакаме 7 милиона тона от пшеница, съобщи от своя страна Мариана Кукушева, ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева отхвърли да има импорт на зърно от Украйна, както твърдятот асоциацията. " Официално знам, в случай че е вярна моята информация, че няма формален импорт от Украйна ", безапелационна бе тя за пшеницата.
 Очакват се с 3 милиона тона по-ниски добиви от пшеница в Европа
Очакват се с 3 милиона тона по-ниски добиви от пшеница в Европа

За България също се чакат по-ниски добиви - на мека пшеница

" Нямаме терзания, че българският самун ще се създава от украинска пшеница ", добави Кукушева.

Законът за 0% Данък добавена стойност на хляба и 0% Данък добавена стойност на брашното към този момент е в действие и съгласно Мариана Кукушева, понижението към този момент се отразява на кошницата на потребителя. Около месец ще е необходим обаче, с цел да се вкара в производството брашното без Данък добавена стойност ставка.

В момента производителите не употребяват брашно с нулево Данък добавена стойност, само че при хляба във всички търговски вериги - и български, и непознати - цените са понижени с 20 на 100.

Отделно на това са промоциите. Мярката е трайна и по думите на Кукушева в границите на тази година ще се отсеят от бранша тези, които работят на сива или даже на черно - там където са понижени с 20% всички типове самун, това е белият бранш. За първи път се случило приемане на една изцяло обществена мярка и " в случай че някой сътрудник си показва, че може да прибере тези 20% или част от тях, това е характерен образец на сива стопанска система и далавера ".

По думите ѝ дефиницията за самун включва всички видове хлябове. Закуските и сладкарските произведения са останали отвън обсега на тази мярка.
 Каква годишна продукция от пшеница да чакаме в България: Три сюжета
Каква годишна продукция от пшеница да чакаме в България: Три сюжета

Средните добиви ще бъдат малко по-високи от тези за последните 5 години

" Очаквам при влизане в действие на 0% на брашното, и там да има понижение ". Поне един месец ни би трябвало, с цел да усетим и неналичието на Данък добавена стойност при него, добави Кукушева.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР