„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки.

...
„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки.
Коментари Харесай

Борисов: С колегите от ЕС трябва да сме максимално твърди за ваксините

„ Производителите на ваксини би трябвало прецизно да съблюдават договорите за доставки. С сътрудниците от Европейския съвет сме единомислещи, че би трябвало да сме оптимално твърди и да пожелаеме от фирмите полагащите ни се количества в период “. Това е декларирал министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, оповестяват от държавната пресслужба.

„ Ние, страните членки, прецизно сме спазвали договорите, прецизно сме дали пари, с цел да създадат съответните изследвания и да основат имунизацията “, е декларирал Борисов, като е добавил, че напъните за увеличение на индустриалния потенциал би трябвало да продължат.

По-рано през днешния ден изпълнителният шеф на „ АстраЗенека “ Паскал Сорио се оправда с индустриални усложнения за проваления график на доставки, а негови сътрудници от други водещи фармакомпании бяха безапелационни, че на пазара скоро ще има доста ваксини от разнообразни производители.

Ваксинационният паспорт

Министър-председателят е приветствал концепцията да бъдат обезпечени бързи коридори за предпазените от COVID-19 жители като в това време се запазят персоналните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.

„ Не си представям, в случай че всяка страна членка трябваше независимо да договаря и доставя ваксини, по какъв начин щяхме да се оправим, изключително в конкуренцията на страни като Съединени американски щати, Бразилия, Израел, Англия “, е добавил Борисов. Министър-председателят посочи, че би трябвало да има взаимност и да бъдат подкрепени и други страни като тези от Балканите и от Африка, само че по най-бързия метод първо би трябвало да се имунизира европейското население.



Според ДПА Европейският съюз е разграничен по въпроса за имунизационните паспорти и затварянето на границите поради пандемията от новия ковид.

Държави като Франция и Германия не желаят имунизирането против COVID-19 да обезпечава повече права при пътешестване. В другия лагер са няколко страни, като подвластните от туризма Гърция и Кипър, които горят от неспокойствие да стартират да одобряват задгранични гости, като предложат фаворизиран достъп на ваксинираните. В последната група е в България.

Науката обаче към момента не се е произнесла изрично дали имунизираните могат да заразяват други хора. Освен това, поради дефицита на ваксини, има безпокойства, че привилегиите за ваксинираните хора няма да са обективни, отбелязва ДПА.

Едва малко над 6 % от жителите на Европейски Съюз са получили досега най-малко една от нужните две дози ваксина.

Не се чака европейските водачи да вземат решение по въпроса. Разговорите в този момент са съсредоточени върху взаимното признание на документите за имунизация и тестване, като мнозина желаят обща рамка, споделиха европейски дипломатически източници.

Ние сме добре

Премиерът Борисов е изтъкнал, че на фона на локдауна и рестриктивните мерки в другите страни, там броят на инфектираните продължава да бъде висок. Докато в България ограниченията са демократични и в същото време ефикасни.

„ С дисциплинираност, отдалеченост, приемливост ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме ограничения в резултат на това, че нашите индикатори са много по-добри от всички страни, които са с цялостен локдаун “, е отбелязал министър председателят Борисов и е добавил: „ Вярвам в интелигентността на българина, в неговата опция самичък да преценя, оставяме свободата на решение на всеки един човек “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР