Производителите на ваксини срещу коронавирус трябва да се подготвят за

...
Производителите на ваксини срещу коронавирус трябва да се подготвят за
Коментари Харесай

СЗО: Производителите да се подготвят да адаптират ваксините си за Омикрон


Производителите на ваксини против ковид би трябвало да се приготвят за опцията да се наложи да приспособяват продуктите си към разновидността Омикрон. Това съобщи в петък представителят на Световната здравна организация (СЗО) Кристиан Линдмайер на брифинг в Женева, съобщи Ройтерс.

В момента организацията изследва разпространяването и рисковете от новата форма на вируса, открита за първи път в Южна Африка. Очаква се до дни да има повече информация, само че все още Делта към момента е по-разпространеният вид.

" Много е целесъобразно производителите на ваксини да стартират да възнамеряват авансово и да плануват вероятността за поправяне на съществуващата ваксина. Не би трябвало да се чака последният миг ", сподели той.

Германската компания BioNTech би трябвало да успее да приспособява своята ваксина против ковид относително бързо в отговор на появяването на Омикрон. Това може да се случи за към 100 дни, в случай че се потвърди, че наличните ваксини не са задоволително ефикасни, съобщи нейният основен изпълнителен шеф доктор Угур Шахин на конференцията на Reuters Next в петък.



На същото събитие основният академик на СЗО Сумия Сваминатан разяснява, че " Омикрон е доста инфектиран, само че хората не би трябвало да се паникьосват ". По думите ѝ в този момент светът е по-добре квалифициран да се оправи, в сравнение с при предходните вариации.

По-рано СЗО прикани за усилване на имунизационните акции по света и добави, че ограничението на пътуванията може да завоюва време, само че единствено по себе си не е решение. По данни на организацията към момента няма смъртни случаи, свръзани с Омикрон.

Омикрон към този момент бе засечен в разнообразни страни в Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Близкия изток и Европа. Много държавни управления стегнаха разпоредбите за пътешестване в опит да лимитират разпространяването.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР