Производителите на топлинна и електрическа енергия са поредният бранш, който

...
Производителите на топлинна и електрическа енергия са поредният бранш, който
Коментари Харесай

През юни решават ще поскъпва ли топлото

Производителите на топлинна и електрическа сила са следващият отрасъл, който е съществено обиден от голямото повишаване на цената на природния газ и на останалите съставни елементи, които образуват себестойността на творби краен артикул.

„ Изглежда, че ние сме един от дребното останали браншове, които не са оповестили ефикасни протестни дейности заради голямата инфлация, създаваща неспособност да се погасяват съответно всички разноски, само че това не значи, че не сме наранени. За в този момент се оправяме, само че не се знае до по кое време. Основият проблем за газовите топлофикации е тройното покачване на цената на природния газ за по-малко от година без да е променяна цената, по която продаваме създадената сила. Покачването на цените на материалите и консумативите, които използваме, без смяна в крайните цени също водят до голям по размери неосъществен доход. Става въпрос за неосъществен доход за милиони единствено за " Топлофикация Плевен ", разяснява изпълнителният шеф на сдружението инж. Йордан Василев.

Енергийният специалист изясни, че настоящите цени на парното и топлата вода на всички топлофикации са избрани на база 50 лева за природен газ, само че действителната цена на синьото гориво доближи 162 лева през този месец, а надали казусът със спрените доставки от Русия ще бъде решен задоволително бързо.

По думите на Василев нарастването на цената на природния газ евентуално ще продължи и през идващите месеци, поради което в допълнение ще вдигне недовзетия доход на газовите централи и ще задълбочи рецесията.

„ През идващия месец следва да се вземе решение дали ще има смяна в цените на топлинната сила за новия регулаторен интервал. Ако отчетем трикратното нарастване на главното ни гориво, покачването за крайните консуматори би трябвало да е съществено, само че се надяваме, както постоянно, КЕВР да вземе уравновесено решение, с което да не натоварва ненужно потребителите. За нас най-правилно е страната да поеме част от повишаването и да не разреши неимоверно нарастване на нашите услуги.

Цените на централното отопление и топлата вода би трябвало да бъдат обществени. Въпреки инфлацията, парното би трябвало да остане един от най-евтините способи за отопление, “ сподели Василев.

По думите на изпълнителния шеф на " Топлофикация Плевен " моментът, когато в по-голяма степен ще разчитаме на сила от слънце и вятър, е прекомерно надалеч, а решенията, които се взимат през днешния ден, са извънредно значими за бъдещето на българската енергетика и на каква цена ще се продава създадената в бъдеще сила.

„ За доста хора 100% зелена сила в България е фантазия, само че би трябвало да бъдем реалисти и да осъзнаем, че без базовата сила, обезпечавана от АЕЦ и топлофикациите, електроенергийната сигурност ще е в риск “, уточни Василев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР