Производителите на тестени закуски обмислят повишение на цените. Между 10

...
Производителите на тестени закуски обмислят повишение на цените. Между 10
Коментари Харесай

Любима българска закуска поскъпва!

 Производителите на тестени закуски обмислят покачване на цените. Между 10 и 20 стотинки нарастване предвиждат в другите градове. Категорични са в едно – без промяна в цените не може. Освен в случай че към този момент е направена. 

“В момента се усили сухото мляко. Това значи, че сиренето към този момент отива на друга цена. Увеличи се маргаринът, който от през вчерашния ден – оня ден към този момент е с нова цена ", споделя производител.

В Благоевград няма и помен от вица: " Днес банички със сирене няма, тъй като свърши изварата ". В Пловдив обръщат внимание, че за повишаването на едни от най-продаваните закуски, има причина отвън нормалните фактори като цените на брашното, яйцата и тока.

Не единствено в Ямбол, а в цялата страна към този момент брашното не е поскъпнало. Председателят на районния браншови съюз в Бургас изяснява, че цената на главната суровина се образува през май.

Не на всички места обаче ще подвигат цените занапред. Браншовият ръководител в Бургас Димитър Людиев изяснява, че в морския град още предходната година са се решили на тази стъпка. Даже в този момент корекцията там е надолу, означават и клиентите.

Ръст от 5% приблизително в цените на храните регистрира и страната. Ако закуските нарастват с десетина %, то свинската пържола към този момент е " златна ". Може ли цените да са други и правилно ли е, че в Германия да вземем за пример храната е по-евтина, в сравнение с у нас?

" Така е при пазарната стопанска система. Пазарът е доста динамичен и цените варират. Много са факторите, които дефинират цените. Конкретно за баничките, успокоителното е, че сега няма съществени макроикономически терзания за съществено повишение. Там определяща е цената на пшеницата ", изясни Йордан Матеев, изпълнителен шеф на сдружението за съвременна търговия и основен редактор на " Форбс " – България.

" Ако погледнем данни на статистиката, цените на храните са се повишили малко повече, в сравнение с инфлацията за останалите артикули – може би към 6 %. Причината за това е покачването на цената на свинското месо. Там факторите са отвън България. Знаете, че по света има африканска чума, световният проблем е, че тази болест засегна Китай. В момента голяма част от производители на свинско месо изнасят продукцията за там, което съществено покачва цените. Ако погледнем нашата статистика – единствено за предходната година цената на свинското се е нараснала с към 30%. Оттам се покачват и всички артикули, които се вършат със свинско месо ", съобщи той.

" Не постоянно вносното е замразено – в актуалния свят превозването става доста бързо и елементарно. Това, което виждаме на българския пазар, всеобщият производител избира родната продукция. Поради тази причина в огромните вериги доминират българските артикули ", сподели още Матеев.

Асортиментът на български плодове и зеленчуци на пазара е над 50%. Матеев поучава да се четат етикетите на стоките и потребителят да се доверява единствено на сигурни и тествани търговци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР