Производителите на шоколад и кафе, включително италианската Lavazza и производителят

...
Производителите на шоколад и кафе, включително италианската Lavazza и производителят
Коментари Харесай

Производителите на кафе и бонбони поставиха под въпрос законодателството на ЕС за обезлесяването

Производителите на шоколад и кафе , в това число италианската Lavazza и производителят на Cadbury Mondelez, са загрижени за „ практичността “ на нов закон на Европейския съюз /ЕС/, ориентиран към прекъсване на обезлесяването , предава „ Агенция Ройтерс “.

Противопоставянето идва макар доброволните, обществени задължения от самите компании и по-широката промишленост за кафе и какао да прочистят веригите за доставки посредством одити, осъществени от трети страни като Fairtrade (честна търговия). Договорен през декември, законът се чака да влезе в действие в края на 2024 година Вносителите на кафе, какао, говеждо, соя, каучук и палмово масло би трябвало да потвърдят, че техните вериги за доставки не способстват за унищожаването на горите, причина за климатични промени, или да бъдат санкционирани до 4% от оборота си в блока.

Няколко огромни вложители разясниха пред „ Ройтерс “ предишния месец, че опасенията по отношение на излагането им на казуса може да ги накарат да изоставен производителите на потребителски артикули с „ рискови “ вериги за доставки . Председателят на Lavazza Group Джузепе Лаваца съобщи пред изданието:

„ Ще бъде доста мъчно да се приложи този закон на процедура, защото веригата за доставка на кафе е доста комплицирана и проследимостта е доста сложна. Разговаряме с европейските управляващи посредством нашата асоциация, с цел да се опитаме да намерим метод. “

Правилата на Европейски Съюз ще бъдат сложни за използване без повече насоки, посочи представителят на Lavazza, акцентирайки огромния брой медиатори, участващи в кафето . Той добави:

„ Тези присъщи характерности на веригата за доставка на кафе вършат проследимостта на равнище колета голямо предизвикателство за бранша, защото информацията за геолокация и контакти може да не е налична за дребни насаждения. “

Кристоф Хансен, който управлява договарянията по закона за Европейския парламент, сподели:

„ Не мисля, че е невероятно. Със сигурност ще бъде предизвикателство за тях, тъй като производителите на кафе в бранша постоянно са много дребни. Но ние интегрирахме в текста (на закона) задължението на Европейската комисия да оказва помощ изключително на дребните фермери, с цел да могат те да съблюдават условията. “

Производителят на Oreo Mondelez посочи пред „ Ройтерс “, че „ не е ясно по какъв начин те (властите на ЕС) ще управляват или ползват този закон “ . В изявление за „ Ройтерс “ предишния месец основният изпълнителен шеф Дирк Ван де Пут съобщи:

„ Трябва да има повече разговор за това по какъв начин на процедура да накараме нещо да се случи на място. “

Европейски Съюз споделя, че е въвел своя незабравим закон за обезлесяването , защото годините на доброволни задължения от страна на питателните компании да освободят веригите си за доставки от вредите за околната среда значително не са оказали влияние върху земята.

Организации с нестопанска цел, измежду които Earthsight, Fern и Solidaridad, споделиха, че законът изисква най-много фирмите да приложат доброволните си обещания да спрат да се доставят от обезлесени региони .

„ Напълно допустимо е да се проследят веригите за доставка на кафе, макар тяхната трудност. Други браншове, като какаото, са на път да го създадат. “

Това счита Джулия Кристиан, юрист, който работи по горски акции за Fern.

Големия въпрос

Lavazza и Mondelez не разясниха съответни решения на опасенията си. Някои компании споделят, че законът в настоящия си тип може да попречи на веригата за доставки на храни в Европа. Ван де Пут  твърди:

„ Не мисля, че това е, което търсят. “

Той предложи по-добро образование на фермерите, което да им помогне да подобрят добивите и да избегнат изсичането на горите , с цел да засаждат повече какаови дървета .

Mondelez и членове на комерсиална група, работеща върху въздействието на какаовата индустрия върху горите, се срещнаха с Европейската комисия по отношение на закона тази пролет, удостовери нейния изпълнителен шеф. До 2025 година Mondelez се стреми да доставя цялото си какао от ферми в стратегия, която няма съвсем никакво обезлесяване.

Италианската сладкарска група Ferrero желае Европейски Съюз да даде характерни насоки за сходство за всяка стока , защото веригите за доставки се разграничават доста сред тях.

Обезлесяването е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива.

Няколко водещи вложители остават непоколебими в поддръжката си на регламента. Сноре Гьерде, управител ръководство на вложенията в норвежкия върховен фонд NBIM, разяснява:

„ Това законодателство е образец за нещо, което в действителност има възможност да засегне компании, които не са се подготвили съответно и може да има финансови последствия. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР