Производителите на полупроводници са изправени пред сериозна геополитическа заплаха. Това

...
Производителите на полупроводници са изправени пред сериозна геополитическа заплаха. Това
Коментари Харесай

Сериозна геополитическа заплаха за производителите на чипове

Производителите на полупроводници са изправени пред сериозна геополитическа опасност. Това съобщи пред CNBC ръководителят на Китайската индустриална асоциация SEMI Лун Чу, определяйки геополитическия риск като огромна неустановеност за промишлеността, изработваща чипове.

Според специалиста софтуерният надзор и рестриктивните мерки върху износа на китайския софтуерен колос Huawei могат да окажат по-дълбоко влияние върху промишлеността, променяйки значително даже международната верига на доставки. През май Министерството на търговията на Съединени американски щати реши да включи Huawei и неговите юридически лица в черния лист, като ограничи опцията им да купуват услуги и съставни елементи от американски компании. По-рано през август американският търговски секретар Уилбър Рос съобщи в изявление за Fox Business, че американските компании ще получат лицензи за продължение на съдействието с Huawei за още 90 дни. Преди това управляващите на Съединени американски щати към този момент бяха оповестили краткотрайно удължение на разрешението за съдействие с Huawei, което изтече на 19 август. Ново уголемение на лиценза ще разреши на американските компании да продължат да работят с Huawei до 19 ноември.

Тази седмица Министерството на търговията на Съединени американски щати получи над 130 заявки от компании, които желаят да продават американски артикули на Huawei, въпреки че към този момент няма издадени лицензи. По този мотив Лун Чу съобщи, че в случай че американски компании като Qualcomm и Intel се провалят в опита си да получат лиценз, забавянето ще се утежни. Той означи, че Huawei е третият максимален покупател на чипове в света и възбраната за доставка на китайска компания може да засегне американските компании, които преобладават в производството на полупроводници. "Това ще бъде сериозен удар за американските компании, в случай че те не съумеят да продават Huawei. В дълготраен проект това може да бъде от изгода за компании отвън Съединени американски щати, в случай че те не съблюдават рестриктивните мерки на Вашингтон ", акцентира Чу.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР