Производителите на пипер ще поискат оставката на земеделския министър Румен

...
Производителите на пипер ще поискат оставката на земеделския министър Румен
Коментари Харесай

Зарзаватчии искат оставката на министър Порожанов

Производителите на пипер ще изискат оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Те го упрекват в безучастие във връзка с несправедливото систематизиране на европомощите в бранш „ Плодове и зеленчуци “. Решение за това е взето на общото заседание на браншовиците, извършено на 2 февруари в Хисаря.

Всичките 130 компании от пиперопроизводството, членове на организацията, са упълномощили на управителния съвет да стартира договаряния с останалите браншови съюзи и асоциации от бранш „ Плодове и зеленчуци “ за митинги против метода, по който Министерството на земеделието организира политиките в бранша, довели до безчет доста схеми за източване на евросредства.

Още през лятото на предходната година предложихме на Министерството на земеделието 38 ограничения против неправилното разходване и систематизиране на европейското и националното подкрепяне. До този миг обаче Министерството не е одобрило нито една от тях. „ Привидно се активизираха от началото на тази година при разискването на новите схеми за директни заплащания, само че единствено ни хвърлят прахуляк в очите и ни залъгват, без да се преценяват с нашите оферти, разяснява организационният секретар на Асоциация „ Български пипер “ Георги Василев.

От Асоциацията са срещу даже последното решение за отделянето на пипера със независим бюджет за подкрепяне, защото посредством него още веднъж ще се отвори врата за източване на средства, тъй като контролът е извънредно слаб.

Още през предходната година браншовиците предложиха самите фермери да оказват помощ на администрацията при контрола върху полетата, видимо засадени с картофи. Всеки от нас знае в землището, което обработва, къде са замаскирани празните ниви на чертожниците, тъй като там на процедура семената са насадени на няколко метра, едвам се съобщи помощ за картофи, напомни Василев.

Миналата година браншовиците желаеха да подпишат с агроминистерството и меморандум, посредством който служителите да бъдат задължени да осведомят бизнеса за действително декларираните площи и получената годишна продукция, само че и до момента сходен документ не е подписан.

Поводът за този меморандум е и голямото разминаване в статистиката за записаните картофопроизводители и тези, които са декларирали претенции за дотации по обвързаната поддръжка. В Българската организация по сигурност на храните са регистрирани едвам 39 хиляди декара, до момента в който желаните дотации, регистрирани от фонд „ Земеделие “, са за 120 хиляди декара.

Производителите на пипер упорстват и за цялостна информация във връзка фактурите и касовите бележки, подадени във фонд „ Земеделие “ до 31 януари тази година. Въз основа на тези документи страната ще дава дотациите по обвързана поддръжка за 2018 година Според фермерите огромна част от тези финансови документи са подправени и не регистрират действително осъществените на пазара плодове и зеленчуци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР