Производителите на картофи готвят протест заради отпадането на картофите за

...
Производителите на картофи готвят протест заради отпадането на картофите за
Коментари Харесай

Производителите на картофи готвят протести заради помощи

Производителите на картофи готвят митинг поради отпадането на картофите за консумация от обвързаното подпомагане в идващия програмен интервал. Това разгласи ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Земеделците желаят незабавна среща с премиера Кирил Петков, тъй като има недоумение на казуса в лицето на Министерството на земеделието. Те упорстват и за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не пазят ползите на родните производители и целят закриването на цялостен бранш.

„ При състояние, че държавното управление и премиера Кирил Петков не ни извърнат внимание ще стартираме митинги в цялата страна. Хората към този момент са в подготвеност “, разяснява Джиков.

Браншът упорства България да отбрани пред Брюксел оставането на европейските дотации за трапезни картофи. Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството у нас и обезпечаването на импорт от най-големите производители Германия и Франция.
Министерство на земеделието ще отпусне 150 млн. лева повече на производителите
Отпускаме 150 милиона лв. повече в поддръжка на българските производителите в няколко бранша. Това съобщи министърът на земеделието Ива...
Прочети повече
„ Българският сладостен картоф е застрашен от изгубване поради безхаберието на служителите в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и настояват, че има свръхпроизводство у нас “, акцентира Джиков.

По думите му от страна на Министерството на земеделието се следи безмълвие по казуса към този момент седем месеца. „ Няма никакви уточнения, няма разбори, няма създадени различни разновидности за земеделците, няма никакъв екшън проект и тактика “, акцентира Джиков. „ Има единствено смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние единствено можем да мечтаем, а отговорни няма “, добави той.

От сектора сигнализират още, че над 2300 картофопроизводители и техните фамилии ще останат без работа, прехранване и приходи.

„ Всичко това няма значение за политическите управления на Министерството на земеделието от 2019 година до момента, за представителите на България в Брюксел и за евродепутатите ни. За тях е значимо да подпишем регламентите по новата ОСП, да вземем милиардите от Брюксел, тъй като нашите хора тук ги чакат “, сподели Тодор Джиков.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР