Производителите на храни са вдигнали цените си за пазара в

...
Производителите на храни са вдигнали цените си за пазара в
Коментари Харесай

Производители вдигнаха цените на храните на едро с 27 процента

Производителите на храни са вдигнали цените си за пазара в България с 26,7% за година, демонстрират данни на Националния статистически институт към края на месец май. Същите тези производители на храни са повишили цените на стоките си за експорт единствено с 22,3%.

Подобна е обстановката при множеството сектори - подвигат цените на едро в България повече от повишаването на стоките за експорт. Например при напитките за вътрешния пазар покачването на цените на едро на предприятията е с 10%, до момента в който при напитките за експорт съвсем няма смяна на цените.

Като цяло цените на предприятията от преработващата индустрия за вътрешния пазар са нарастнали с малко повече от 30% за година, а стоките за експорт на същите тези предприятия са поскъпнали с близо 22%, демонстрират данните на Национален статистически институт. След аргументите за това са договорите за експорт с по-дълъг период, които имат производителите, само че и по-конкурентният пазар в чужбина.

Най-голяма разлика в придвижването на цените за вътрешния пазар и за експорт има в химическата индустрия.

Заводите от сектора са вдигнали цените си на едро на продаваните в България артикули с над 60%, до момента в който повишаването на продукцията им за експорт е с 11%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР