Производители от хранително-вкусовата промишленост от цялата страна, които са членове

...
Производители от хранително-вкусовата промишленост от цялата страна, които са членове
Коментари Харесай

Членове на Задругата за чиста храна се кооперират при производството на изделия

Производители от хранително-вкусовата индустрия от цялата страна, които са членове на Задруга за чиста храна, заседаваха на 19 и 20 май в Копривщица, където разискаха институционалното взаимоотношение на сдружението, узаконяването на продуктите и идни просветителни акции. Представени бяха новосъздадени 7-8 продукта през миналите 6 месеца от основаването на сдружението, които към този момент са пуснати в произвеждане. Повечето от са от брашно от биолимец и са създадени със първични материали и в бази на членовете на задругата.

Председателят Филип Хайвазиан регистрира взаимоотношението на сдружението с министерства, институции и организации. След покана от страна на Министерството на младежта и спорта, Хайвазиан е провел среща с Венцислав Игнатов от дирекция “Училища и хранене” във ведомството, на която е показал активността на задругата и желанието й да работи с възпитаници от спортните учебни заведения. На срещата е било взето решение Задруга за чиста храна да стартира пилотно работа със Спортното учебно заведение в Русе, след което при сполучливи резултати, активността й да се мултиплицира в останалите пет спортни учебни заведения в страната, които са на бюджет на Министерството на младежта и спорта.

Филип Хайвазиан е разговарял и с шефа на Спортното учебно заведение в Русе Любомир Ковачев, както и с треньори по другите дисциплини-лека атлетика, битка, акробатика, щанги. Треньорите са изразили удовлетворение, че диетолози и външни специалисти ще работят с децата във връзка с здравословното хранене и питателните режими. В момента се изготвя график за работа с учениците от паралелка “Борба”- курс от теоретически и на практика занятия, които ще включат както лекции по просвета на здравословното хранене, по този начин и правене на менюта и подготвяне на здравословни блюда.

“Предстои и оповестяване на търг за стола на Спортното учебно заведение, като ние от Задругата следим с интерес кой ще завоюва поръчката за столово хранене, с цел да можем да настояваме за спазването на нашите Критерии за чиста храна”, разяснява още Хайвазиан.

На писма, изпратени от Задругата до други ведомства, са реагирали още и Министерство на земеделието, храните и горите и МОН, регистрира още ръководителят на сдружението. От МЗХГ подават ръка на сдружението и показват подготвеност за институционална поддръжка. На съвещанието в Копривщица членовете на задругата се сплотиха към позицията да показват на среща в Агенцията за сигурност на храните направените Критерии за чиста храна, както и да изискат при разискване на разнообразни законодателни промени в региона на сигурността на храните в междуведомствените комисии да бъдат включвани специалисти на Задругата.

От МОН също са изпратили писмо на 11 май до Задругата, в което декларират подготвеност да окажат подпомагане и да осведомят просветителните институции в случай че Критериите за чиста храна бъдат признати от Министерството на земеделието за внедряване в столовото хранене в детските градини и учебни заведения, регистрира още Хайвазиан.

В Задругата към този момент започва развой по узаконяване на артикули – примери, предоставени от производителите. Комисия с ръководител Тихомир Беев, инженер – технолог по храните, ще предприеме дружно с сътрудниците си визити на място в предприятията и компаниите след 25 май и проучване на препоръчаните артикули за узаконяване. Отворен лист с повече от 40 артикули от компании от сладкарската, консервната, месопреработвателната, млекопреработвателната, хлебарската индустрия, както и артикули от аграрни производители, следва да бъдат сертифицирани. Представен е и пример на документ със съответните реквизити-лого на Задруга за чиста храна, QR code, който ще разрешава всеки да ревизира онлайн на страницата на Задругата какво съдържа храната и каква е изгодата от нея. Под кода пък ще е изписан самостоятелен сертификационен номер, който ще подсигурява качеството на продукта.

По време на двудневната среща бяха признати и нови членове, както и разисквани идни просветителни акции и начинания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР