Производители обещават зеленчукова продукция през лятото, но не случили с

...
Производители обещават зеленчукова продукция през лятото, но не случили с
Коментари Харесай

Производители: Домати ще има, но останахме без череши

Производители дават обещание зеленчукова продукция през лятото, само че не случили с черешовата: 

Държавната комисия по стоковите тържища и борсите записва мово поевтиняване на някои хранителни артикули за последната една седмица, написа.

На прага на летния сезон, когато по пазарите и тържищата у нас се чака напор на българска продукция, накъде ще тръгнат цените? 

Първите розови домати, които излизат от оранжерията на Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре, са с 20% по-скъпи тази година.

„ В момента цената е 2.40-2.80 лева според от качеството. Тази година е малко по-скъпо тъй като имаме много огромни разноски за отопление. Енергоизточниците и електричеството беше увеличено и това ни принуди да изнесем и да засадим новата годишна продукция към един месец по-късно ”, описа за Нова производителят на зеленчуци.

Прогнозата му е, че сегашната цена на българския домат няма да се задържи дълго, а до 15 дни чака да се срине на половина.

„ Има ужасно доста импорт. В момента България е зарината с вносни домати, с необоснован генезис, третирани с турски препарати, нерегистрирани за Европейски Съюз. Лошото е, че доста от търговците, които са мними, спекулират и преопаковат вносната продукция и я продават за българска ”, изясни Иван Кабуров.

Най-голямата зеленчукова борса в България чака да бъде залята с българска оранжерийна продукция до дни. От в този момент се знае, че доматите ще се търгуват на миналогодишните цени сред 2.00 и 2.50 лева за кг.

„ Всичко зависи от времето – дали ще има градушки и наводнения ”, посочи производителят Димитринка Петрова.

На прага на летния сезон на пазара към този момент се появиха и първите български сезонни плодове, само че на по-високи цени от предходната година. Най-драстично е повишаването при черешите.

„ Цените на този плод са с към 50% по-високи спрямо предходната година ”, разяснява Илия Гатев, изп.-директор на тържището в Първенец.

На пазара се следи и чудноват феномен - цената на пресните картофи е спаднала със 70 % и към този момент са по-евтини от старите картофи, чиято цена стигна рекордните 2 лева  за кг.

А земеделските стопани като Иван, който създава тонове домати, имат съответни упования от новото държавно управление. Едното от тях е прекъсване на спекулата и надзор по границите.

„ Новото държавно управление да намерения за основаване на съдружие на зеленчукопроизводителите. Ние желаеме сигурност на пазара ”, посочи мъжът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР