Производители на тютюн от Долно Осеново се надяват, че след

...
Производители на тютюн от Долно Осеново се надяват, че след
Коментари Харесай

Производители на тютюн настояват за по-високи изкупни цени

Производители на тютюн от Долно Осеново се надяват, че след съглашението с Китай страната ни ще стартира да изнася от суровината. Очакват и изкупните цени да се трансформират, защото съгласно тях сега са ниски.

Тази година годишна продукция ще бъде добра, макар проливните дъждове и градушките, разясняват тютюнопроизводители. Казват обаче, че от ден на ден младежи се отхвърлят от земеделието в обитаемото място и търсят прехранване в по-големи градове в региона.

Около 1000 декара, за които се грижат 240 фамилии, са засадени тази година с тютюн в Долно Осеново.

Бисер Чавдаров, производител от региона, отглежда към три декара, само че споделя, че парите, които печели от тютюн, не покриват разноските му. Много от хората в селото даже не съумяват да заплащат здравните си и обществени осигуровки.

Миналата година изкупната цена за първа категория тютюн е била към 7 лева, а втора- 5 лева Хората се надяват тази година компаниите да предложат по-добри изкупни цени, защото качеството му е доста положително.

Производители от селото се надяват, че страната ни ще успее да откри пазари на тютюна в чужбина, с цел да може повече младежи да влязат в сектора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР