Производители на ток от възобновяеми енергийни източници излязоха на протест

...
Производители на ток от възобновяеми енергийни източници излязоха на протест
Коментари Харесай

Производителите на ВЕИ електроенергия протестираха днес пред МС

Производители на ток от възобновими енергийни източници излязоха на митинг в София с гледище за по-високи изкупни цени. От енергийния регулатор обясниха, че " зелените " централи са построени с пари от Брюксел, и по тази причина не може да има двойно субсидиране.

Протестиращите споделят,че са застрашени от банкрут поради определяните им от КЕВР по-ниски изкупни цени на създаваната от тях сила. Затова упорстват тази наредба от закона за енергетиката да не се ползва към микро централите, желаеха оставки.
Тихомир Тошев притежател на микро ВЕИ: Искаме оставката на ръководителя на КЕВР - доцент Иванов, защото имаме голям брой тъжби изпратени до него, а той нехае. Досега не е разгледал нито една, макар, че по закон периодите от дълго време са му изтекли. Искаме оставката на министър Петкова, която също знае за казуса и нехае.
От КЕВР обясниха, че ВЕИ централите са основани със дотация от програмата за селските региони, заради което " зеленият " ток не може да се изкупува на по-високи преференциални цени.
Иван Иванов: След като Европейска комисия е почнала наказателна процедура, че има двойно субсидиране, то не виждам техните учредения по какъв начин могат да бъдат оценени.  Малки ВЕИ производители излязоха на митинг Малки ВЕИ производители излязоха на митинг
Малките производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници излязоха на митинг. Те настояват, че в бранша има двоен стандарт, който во...

Министърът на енергетиката изясни, че със законовите ремонти преди 4 година е отстранено двойното субсидиране.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Този митинг в действителност е безусловно неаргументиран. Конституционният съд излезе с решение. От това решение излиза наяве, че смяната е изцяло закономерна, че в този случай става въпрос за свръхсубсидиране на този вид производители.
Малко след 12 часа протестиращите блокираха бул. „ Цар Освободител ".

Протестът приключи с шествие до Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР