Производители и творци от Румъния и България представиха свои стоки,

...
Производители и творци от Румъния и България представиха свои стоки,
Коментари Харесай

Занаятчийски производители от Румъния и България проведоха съвместен базар във Велико Търново

Производители и създатели от Румъния и България показаха свои артикули, старинни техники и производства, свързани с обичайните занаяти, на двудневен взаимен базар във Велико Търново. Занаятчийският базар се състоя през уикенда в парк „ Марно поле “, където бяха подредени 38 атрактивни павилиона.

Базарът бе открит от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, който означи, че плана способства за доближаването сред двата народа, от ръководителя на плана Павел Христов и представители на партньорските организации асоциация „ Диманш “, Румъния, Двустранната Българо-Румънска комерсиална камара, България и Националния спектакъл " Марин Сореску " – Крайова, Румъния.
Павел Христов посочи, че базарът е част от дейностите за доставка на неповторими занаятчийски артикули в региона на трансграничното сътрудничестгво. „ Друга активност е основаването на платформата за електронна търговия FairDeal, която цели скъсяването на дистанцията сред снабдител и клиент, и насърчаването на дребния и междинен бизнес. “ – сподели той.

Специално за Actualno.com господин Христов посочи, че сега тече социална поръчка за изработването на он-лайн платформата FairDeal, която ще бъде подготвена след четири месеца и ще дава благоприятни условия на бизнеса за безвъзмездна регистрация. Членове на плановия екип от община Велико Търново са още Тихомир Манов - IT експерт, Даниела Данчева – счетоводител, Христо Павлов – PR и Илияна Пушкарова -  старши специалист от дирекция " Проекти и стратегии ".

Павилионът на „ Трески “ с Николай Петков, предлагащ произведения от дървесина, направени с ръчен труд и самообладание
Майсторите и производителите изложиха пред жителите и гостите на Велико Търново разнообразни артикули – растителни и кулинарни артикули, дърворезба, старинни килими, рогозки, макети на исторически обекти, основани от вълна, мед, био-козметика и други

Павилионът на Бистра Николова с произведения от плъсти и шушпола, ръчна направа
Старата столица и районът бяха показани от занаятчии от Велико Търново и от Миндя, Лясковец, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и други Имаше участници от областите от трансграничния район и посетители от Румъния.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов прегледа базара в събота и поздрави занаятчийските производители с признателност за съхраняването на културното завещание на трансграничните общности, което е част от наследството на Европа. Той акцентира, че новата мрежа за он-лайн търговия FairDeal ще даде благоприятни условия за общ маркетинг и разпространение на занаятчийските артикули и производства.
Съпътстващо събитие бе дискусионния семинар с презентация за първата по рода си платформа за електронна търговия посредством виртуални магазини за занаятчийски артикули FairDeal. Семинарът се организира в неделя, в конферентната зала на хотел „ Рая Гардън “ на комплекс „ Света гора “.
Инициативите са част от плана “FairDeal - мрежа - платформа за бърза доставка на неповторими занаятчийски продукти в региона на трансграничното съдействие “ , съфинансиран от Програмата Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 по предпочитана ос 4 – „ Квалифициращ и приобщаващ район “, характерна цел 4.1: Насърчаване консолидираното на трансграничния район във връзка с заетостта и подвижността на работната мощ.
Проектът е с дълготрайност 18 месеца и се извършва от 08.06.2017 г. Общата стойност на вложенията е  656 426.06 евро, от които 360 657.97 евро за водещия сътрудник община Велико Търново. Повече за плана можете да научите на уеб-адрес: https://fairdeal.bg/
Ето още фотоси от базара:

















Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР