Произвеждат собствени чипове в мащаб, признава Дженсън ХуангДженсън Хуанг посочи

...
Произвеждат собствени чипове в мащаб, признава Дженсън ХуангДженсън Хуанг посочи
Коментари Харесай

Nvidia вижда в Google голям чипмейкър

Произвеждат лични чипове в мащаб, признава Дженсън Хуанг

Дженсън Хуанг уточни Гугъл като единствен от огромните клиенти на компанията, произвеждащ чипове в мащаб (снимка: Nvidia)

Изпълнителният шеф на Nvidia Дженсън Хуанг има учредения да се тревожи от други производители на чипове като AMD. Но той не се тормози, че огромните клиенти на компанията ще се трансфорат в нейни съперници .

Amazon, Фейсбук, Гугъл и Tesla са измежду фирмите, които купуват графични карти на Nvidia и в същото време започнаха планове за разработка на лични чипове. Една от тези компании има силиций, който в действителност се създава, съобщи Хуанг в изявление за CNBC. И тази компания е Гугъл.

Nvidia договаря и с други огромни клиенти. Тя е един от главните бенефициенти на засилващия се интерес към изкуствения разсъдък. Акциите на компанията нарастнаха с повече от 10 пъти за по-малко от три години, защото огромните играчи се втурнаха да купуват чипове, които биха могли да създадат по-умни личните им приложения, и да оферират AI услуги на други компании.

Проблемите с инвентаризацията и неочакваният спад в търсенето на хардуер за рандеман на криптовалута стопираха шеметния напредък на Nvidia. Компанията обаче продължава да приказва за въздействието и пазарния капацитет на изкуствения разсъдък, макар че геймингът остава най-големият й източник на доходи.
още по тематиката
Гугъл за първи път разгласи влизането си в света на AI чиповете за дейта центрове през 2016 година Интернет компанията посочи преимуществата в продуктивността на своите AI чипове по отношение на графичните карти, които бяха налични по това време.

Но Гугъл към момента не е почнала да продава чипове за AI самообразование в центровете за данни на други компании. Интернет колосът предлага разнообразни артикули, които употребяват процесори Edge, само че те не са толкоз мощни, колкото TPU (Tensor processing unit) чиповете за образование на AI модели в облака на Гугъл.

По сходен метод Amazon употребява своите AI чипове единствено в лични центрове за данни, с цел да доставя услуги на трети разработчици. Традиционните производители на чипове съставляват по-голяма опасност за Nvidia.

„ Днес Nvidia господства на пазара за дейта центрове и евентуално има над 90% дял ”, споделя Джон Педи от Jon Peddie Research. „ Въпреки това AMD завоюва някои огромни задължения и ще усили каузи си. Мисля, че е рационално да предвиждаме делене в съответствие 20/80 до края на 2020 година ”.

Вчера акциите на Nvidia нарастнаха, откакто компанията регистрира тримесечни резултати, които надминават упованията. Но приходите от бизнеса с центрове за данни са спаднали с 14% по отношение на миналата година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР