Произведенията на изкуството ще изпревари виното като най-добре представящ се

...
Произведенията на изкуството ще изпревари виното като най-добре представящ се
Коментари Харесай

Картините изпреварват виното като инвестиция

Произведенията на изкуството ще изпревари виното като най-добре представящ се първокласен капиталов актив през тази година, откакто голям брой милионери закупиха модерни шедьоври за техните имения.

Богатите хора, ударени от срутва след финансовата рецесия, се връщат на пазара, демонстрират данни на Knight Frank. Произведенията на изкуството, продадени на аукциони, са повишили цената си с 16 % през последните 12 месеца до края на септември. И изостават напълно леко от хубавите виновност, които нарастнаха със 17%.

" Прогнозата ни е, че изкуството елементарно ще изпревари виното до края на годината ", споделя Андрю Шърли, сътрудник в Knight Frank и създател на показателя. " Преди световната финансова рецесия, творбите на изкуството бяха най-добре представящия се актив, само че растежът се забави доста през последните пет години. Въпреки това увереността се завърна на арт пазара през 2017, което се акцентира от рекордната продажба на " Спасителят на света " на Леонардо да Винчи за 450 милиона $. Съвременни актьори като Жан-Мишел Баския също се радват на растеж на цените на творбите им ", добавя той.Шърли показва още, че рекордната сума за " Спасителят на света " е еднократен феномен, само че има доста картини, които се продават за 50, 100, 200 милиона $ - " увереността се завърна ".

Богатите купувачи се интерсуват най-много в актуалното изкуство, споделят от Knight Frank. Повечето от тях са от Европа или Северна Америка, само че и богатите китайци демонстрират нараснал интерес към западното изкуство.

Голямата част от тях настояват, че купуват изкуството за лично наслаждение, само че Шърли споделя, че вероятната облага след време е задната им мисъл.

Другите активи в показателя са първокласните коли (7% покачване през четирите тримесечия до септември), часовници (5 процета нагоре) и монети (4% ръст). Най-зле представящият се клас е китайската керамика, която загуби седем %.

През последните 10 години колекционерските коли са покачили цената си с 363%, само че напоследък класичките коли губят скорост. За десетилетието виното нараства с 200%, а монетите не са доста надалеч със 182%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР