Произведенията на Димитър Талев са източник на патриотизъм, а без

...
Произведенията на Димитър Талев са източник на патриотизъм, а без
Коментари Харесай

Любомир Талев: Да запазим къщата на Димитър Талев за българщината

Произведенията на Димитър Талев са източник на национализъм, а без национализъм младите генерации на една нация нямат бъдеще. Това съобщи юристът доктор Любомир Талев, непосредствен роднина на огромния български публицист от Вардарска Македония, във връзка годишнината от неговото рождение, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Авторът на „ Преспанската тетралогия “ е роден по нов жанр на 13 септември 1898 година в град Прилеп и през днешния ден се навършват 124 години от неговото рождение.

Любомир Талев прикани за спасяването на дома на писателя в родния му град Прилеп, за което БГНЕС първи осведоми българската общност.

„ Въпросът за родната къща на Димитър Талев е извънредно значим. Всички знаем, че тя е в окаяно положение и се разрушава. Собствениците нямат благоприятни условия да я поддържат и са декларирали предпочитание българската страна да закупи тази къща. Призовавам българските институции и страна да създадат всичко допустимо, с цел да закупят къщата на Талев в Прилеп, да я възстановят и да я трансфорат в музей и по едно и също време с това в български културен център, който да носи неговото име “, прикани доктор Талев. Той акцентира, че изискуем това както на потомците на писателя, по този начин и на младите генерации в България и РСМ.

Любомир Талев, като претендент за депутат от ГЕРБ-СДС в София, се ангажира, една от неговите дела да бъде спасяването на къщата на създателя на „ Преспанската тетралогия “ за българщината.

По мотив на 124-годишнина от рождението на Димитър Талев пред неговия бюст, намиращ се в Борисовата градина, се събраха родственици на писателя, представители на огромните българско родове от Македония – Дрангови, Шапкареви, както и наследници на Гоце Делчев.

На събитието участваха също по този начин и доста интелектуалци, представители на партията ГЕРБ-СДС, в това число ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов, ръководителят на СОС Георги Георгиев и други

Любомир Талев срещна присъстващите с значими дати от живота на писателя, неговата битка за българска Македония като член на Вътрешна македонска революционна организация на Иван Ванче Михайлов, а също по този начин трънливият му път след 9 септември 1944 година, когато е задържан и изпратен от комунистите в концентрационен лагер. Писателят по знамение оцелява, само че е с разтърсено здраве и развива тежки заболявания, които съкратяват неговия живот. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР