Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван посредством когенератори, които от своя

...
Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван посредством когенератори, които от своя
Коментари Харесай

Анаеробната инсталация в Русе се изгражда с бързи темпове

Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван чрез когенератори, които от своя страна ще произведат електрическа и топлинна сила. Инсталацията се характеризира с огромна успеваемост и оползотворяване на всеки киловат сила, създаден от самата нея. Проектните калкулации демонстрират, че същата ще създаде нужното месечно количество електрическа сила за лични потребности в границите на 3 календарни дни. Оставаща зелена сила ще бъде отдадена към електропреносната мрежа, която ще бъде задоволителна за зареждането на потребностите за 10 000 хиляда семейства.. В приключващия действен интервал на ОПОС 2014-2020 година са включени 3 предпочитани плана за анаеробно разграждане на биологични боклуци от семействата. Проектът в гр. Русе е в най-напредналия стадий на създаване по отношение на останалите, и същия ще бъде приключен в границите на календарната година.

„ В програмата ми за ръководство в тези 4 години заложих построяването и работата на анаеробна апаратура, по тази причина и настоявах този виновен план да бъде приключен. Изпълняваме го дружно с общините Тутракан, Ветово, Иваново и Сливо поле и преминахме през доста компликации. Щастлив съм, че работата върви с цялостна мощ и се надявам най-после русенци да можем да се похвалим освен с работеща апаратура, само че и с хиляди тонове по-малко боклуци на хранилище и милиони спестени средства “, означи Пенчо Милков.

Разделно събрания боклук, който идва на площадката в началото ще бъдат краткотрайно съхранявани в постройка за приемане на биологични боклуци в специфична зона. Същата е оборудвана със система за отнасяне на въздуха, която не разрешава разпространение на миризми, като същите са третирани, посредством УВ лампи и карбонови филтри. Постъпилият биологичен боклук ще премине през развой на сепарация от примеси. Вече чистия биологичен материал ще премине през 2 стадия на накъсване (шредиране) и ще постъпи в анаеробните реактори (3 броя). Процесът, който протича е суха непрекъсната метанизация (първият в страната), с непрекъснато безредие, чрез 3 броя миксера. Всеки един от тях е с впечетляващите размери от 24 метра дължина, 5 метра широчина и внушителната тежест от 14 тона. Въпреки огромните си размери, миксерите се характеризират с ниска енергоемкост. Технологията, която се употребява е патентова на водеща френска компания. Положителен факт е, че огромна част от уреди са създадени в България, което разреши забележителен финансов запас да бъде вложен в националната стопанска система.

Крайните артикули на инсталцията са – биогаз, корав и съсредоточен течен торфен подобрител (диджестат), амониев сулфат, електрическа и топлинна сила. Друго уникалкално на русенската апаратура е пречистването на течния диджест, посредством първия по вида си в Източна Европа вакумен изпарител. В това оборудване течния торфен подобрител се получава концентрат и амониев сулфат, който също се употребява в земеделската промишленост.

„ Имаме в действителност неповторима апаратура, която беше реализирана с помощта на труда на инженерни екипи от България, Франция, Германия, Австрия и Белгия.. Благодарение на заложените технологии, ще можем да получим артикули с висока добавена стойност. От Анаеробното отнасяне ще получим 2 типа торфени биологични торфени подобрите корав съсредоточен течен диджестат, както и амониев сулфат, който също е доста издирван от земеделците. На територията на площадката е построена и компостиращата апаратура, което ще разреши, посредство аеробен развой да преобразуваме разделно събраните зелени боклуци във високо първокласен компост.
Всичко това ще помогне на РСУО-Русе да понижи количествата депониран боклук, възстановяване на качеството на създадените рециклати, удължение на експлоатациония живот на клетката за битови боклуци, произвеждане на зелена сила, торфени подобрите и други артикули с висока принадена стойност. Това ще разреши огромни количество боклуци да бъдат преобразувани в артикули, които ще бъдат върнати в кръговата стопанска система на страната. “, изясни Християн Николушев (Ръководител проект).
Анаеробната апаратура в Русе се построява с бързи темпове

17 хиляди тона боклуци от семействата в града, селата и близките общини ще се преобразуват в торфени подобрители, природен газ и компост, спестявайки нездравословни газове и милиони левове на русенци

 

С бързи темпове наоколо до районното хранилище в Русе се построява една от най-иновативните анаеробни съоръжения в България. В нея от разделно събрани органични боклуци ще се създава биогаз, течен и корав торфен подобрител (диджестат), и амониев сулфат.

В приключващия действен интервал на ОПОС 2014-2020 година са включени 3 предпочитани плана за анаеробно разграждане на биологични боклуци от семействата в страната. Проектът в Русе е в най-напредналия стадий на създаване по отношение на останалите и ще бъде приключен в границите на годината.

„ В програмата ми за ръководство в тези 4 години заложих построяването и работата на анаеробна апаратура, по тази причина и настоявах този виновен план да бъде приключен. Изпълняваме го дружно с общините Тутракан, Ветово, Иваново и Сливо поле и преминахме през доста компликации. Щастлив съм, че работата върви с цялостна мощ и се надявам най-после русенци да можем да се похвалим освен с работеща апаратура, само че и с хиляди тонове по-малко боклуци на хранилище и милиони спестени средства “, съобщи Пенчо Милков.
Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван чрез когенератори, които от своя страна ще произведат електрическа и топлинна сила. Оставаща зелена сила ще отиде към електропреносната мрежа и ще бъде задоволителна за зареждането на потребностите на 10 000 семейства.
„ Имаме неповторима апаратура, която беше реализирана с помощта на труда на инженерни екипи от България, Франция, Германия, Австрия и Белгия ”, сподели Християн Николушев, началник на плана.

Новото оборудване ще помогне на РСУО-Русе за понижаване на количествата депониран боклук и преобразуването му в артикули, които ще се върнат в кръговата стопанска система на страната.

 

Дейността е част от план „ Проектиране и създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци на територията на Регионално съдружие за ръководство на отпадъците Русе “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “ (Приоритетна ос 2 „ Отпадъци “), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз и с национални средства.

 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР