Произведения на трима представители на фамилия Пучини ще прозвучат в

...
Произведения на трима представители на фамилия Пучини ще прозвучат в
Коментари Харесай

Фамилия Пучини се събира в зала България

 Снимка Произведения на трима представители на фамилия Пучини ще прозвучат в зала „ България “ на 3 май, оповестява Българска телеграфна агенция. В концерта, дирижиран от Славил Димитров, за първи път у нас ще бъдат изпълнени Меса а 3 от Якопо Пучини и Концерт за пиано от Доменико Пучини със солист майстора на клавишите Виктор Чучков.

Първият композитор в рода на Джакомо Пучини е неговият прапрадядо, който също се е казвал Джакомо или Якопо (1712 – 1781). През 1739 този първи Джакомо получава най-престижния музикален пост в града – органист в катедралата „ Сан Мартино “. По-късно става основен музикален шеф и църковен диригент на града и провежда първия градски оркестър, в който свири и Луиджи Бокерини. Тогава получава и влиятелната купа „ Музикант на Република Лука “. Якопо е написал 14 опери, както и църковна и световна музика. Неговата Меса а 3 ще бъде изпълнена от дамския състав на Националния филхармоничен хор „ Св. Обретенов “.

Доменико Винченцо Мария Пучини (1772–1815), дядо на Джакомо Пучини, умира млад, само че все пак съумява да напише две опери и няколко оратории. Той също учи музика в Болоня, а по-късно и в Неапол при Джовани Паизиело. Завръщайки се в Лука, става органист в катедралата и получава купата на татко си и дядо си „ Музикант на Република Лука “. Ръкописът на Концерта за пиано, който ще прозвучи в осъществяване на впечатляващия пианист Виктор Чучков, се съхранява в библиотеката на Музикалния колеж в Лука. Съвременната редакция на концерта е дело на огромния музикант Марчело Абадо (брат на известния диригент Клаудио Абадо). А няколкото други каденци, съгласно остарялата изпълнителска традиция, са композирани от солиста Виктор Чучков.
Безспорно най-известният композитор от музикалния жанр Пучини е оперният композитор Джакомо Пучини. Почти всички негови произведения се играят с неизменим триумф на всички места по света, което е казус в оперното изкуство. Пучини композира Messa di Gloria като дипломна работа при завършването на музикалния колеж в родния си град Лука. Той в никакъв случай не разгласява цялостния манускрипт на творбата, който по-късно става обект на правосъдно дело сред две издателства. Месата особено е наречена „ Messa di Gloria ", тъй като носи по-скоро прославящ, всемирски, а не богослужебен темперамент. Солисти в това ранно произведение на Пучини ще бъдат Ивайло Донков, тенор, Петър Петров, бас и Любомир Чернев, бас. И тримата артисти са в състава на Националния филхармоничен хор „ Св. Обретенов “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР