Произведение като Декамерон може да те разсмее и без да

...
Произведение като Декамерон може да те разсмее и без да
Коментари Харесай

Крискотизираният слух е глух за камертона на "Декамерон"

Произведение като " Декамерон " може да те разсмее и без да си го чел. Някога беше доста занимателна случката с наперена читателка, която влиза в книжарница и желае да си купи " ДекамерТон ". Не може Сульо и Пульо да е накиприл секцията си " Верея " или " Траяна " с тази книга, а единствено в нейната да липсва. Това, че е без връзки и не й продават под рафта, не значи, че не е ценителка. В наши дни на смях ни избива подписката на родители и даже учени против преподаването на " Декамерон " в осми клас. Това фамозно произведение на Ренесанса било чисто порно и имало деморализиращ резултат върху подрастващите.

Донякъде реакциите против родителския митинг си наподобяват с отношението към част от решенията на Съвет за електронни медии. Например към санкционирането преди време на една медия поради песента " Видимо удовлетворени " на Криско и Мария Илиева. Дежурните критикари, които с мотив и без мотив изстрелват сакралния въпрос за какво регулаторът спи, този път освен го укориха в тъкмо противоположното - че е безсънен, само че и го упрекнаха в цензура. Не сме Северна Корея, та да се стопират песни, възкликна прочут продуцент. На който не просто не му е ясно, само че който вероятно не желае и да знае, че Съвет за електронни медии няма право да смъква от ефира песни или филми, нито пък да глоби долнопробност. Може да глобява за неуместно за деца наличие, и то предавано във време, в което се допуска, че те гледат или слушат, т.е. преди 23 часа, и той стори тъкмо това. В случая с " Видимо удовлетворени " песента освен беше пусната измежду бял ден, само че и съответната телевизия беше решила, че е удачно да поздрави с нея... шестокласници. Глобата беше напълно мъничка капка противоотрова в голямото море на простащината, само че даже и тя подразни съперниците на каквито и да е правила, като че ли беше застрашаваща живота им свръхдоза.

Та и към родителския митинг против " Декамерон " реакциите са сходни. Нима не знаят, че над половината, от време на време даже и до 90 на 100 от международния трафик в интернет, до който децата им имат непрестанен достъп, се прави от порно, та са се захванали да укоряват в порнография таман творбата на Джовани Бокачо? Не са ли надалеч по-притеснителни днешните изцепки на Гери-Никол и Сузанита спрямо литературния шедьовър от хиляда триста и някоя си година? В този дух са множеството мнения.

Прилики има, само че единствено ненапълно, едвам се разбере, че разликите са надалеч по-сериозни. При това сходствата са не сред " Декамерон " и сегашните пошли клипове, а в реакциите против тях. А разликите, и то големи, са сред самите творби. Стоте новели в сборника на Бокачо не са порно. В някои от тях наличието на еротични детайли е мощно, само че авторовата задача не е да наложи половата необузданост като модел на държание, а да осмее и с това да отхвърли покритата с двуличие безнравственост в тогавашното общество, изключително в средите на духовенството. Докато в днешната крискотизирана реалност развратът освен не се порицава, само че и се стартира като образец за подражателство.

И това не са празни думи. Наскоро Съвет за електронни медии реализира тематично наблюдаване на 15 радио- и телевизионни стратегии със профилиран музикален профил. Това са желаните от подрастващите стратегии. В напълно дребна част от медиите не е установено проблематично наличие. В множеството обаче доминират клипове с искрено полови детайли, стигащи чак до порно. Жената е показана най-много като обект на предпочитание и пристрастеност, като предмет единствено за наслаждение. Фигурата й се кълчи и самопредлага, тялото й, постоянно мокро, се извива в недвусмислени придвижвания от " игри за напреднали ". Клиповете съдържат хомосексуални и групови подиуми на разврат, показва се използването на алкохол и опиати, демонстрират се пури и наргилета, размахват се оръжия.

Странно и дори парадоксално е, че при налагане на наказания музикалният бизнес постоянно прави сполучлив пиар на гърба на Съвет за електронни медии. Интересът към несъответствуващата за деца ария нараства и санкцията в действителност усилва приходите на музикалната промишленост. Което демонстрира освен ниското равнище на саморегулацията у нас, само че и че средата не насърчава дейностите, в това число и санкционните, в поддръжка на положителния усет, в отбрана на правото на публиката на достъп до първокласен и стойностен артикул.

Грешката с " ДекамерТон " на напористата читателка от времето на соца в действителност е вярна. Защото творбата на Бокачо даде звук, с който дълги епохи се изобличаваше лицемерието на потъналото в разврат общество. Днес двуличие даже не е нужно - разюздаността освен е на показ, само че и несмущаемо се натрапва на подрастващите като образец за подражателство. И да звъни камертонът на " Декамерон ", няма кой да го чуе - родителите са се наострили против великия флорентинец, до момента в който артисти еднодневки им покваряват децата под носа. А може би под очите и ушите им.

Иво Атанасов, в. " Дума "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР