Произнесената вчера ефективна присъда срещу Алексей Навални е ключов момент

...
Произнесената вчера ефективна присъда срещу Алексей Навални е ключов момент
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Владимир Путин бе изправен пред съда

Произнесената през вчерашния ден ефикасна присъда против Алексей Навални е основен миг за Русия на президента Владимир Путин, написа вестник "Ню Йорк таймс ".

Досега съветските управляващи даваха на гневния критик на Кремъл къси присъди от по няколко седмици, с цел да не позволен той да се трансформира в политически страдалец. Западни лаборатории потвърдиха, че през август предходната година съветски сътрудници са пробвали да го убият посредством отравяне. Сега решението да бъде пратен в пандиза лишава политическия пейзаж в Русия от неговия глас, само че може да придаде сила на неговите последователи и да породи още обществени митинги против Путин, отбелязва изданието. В публикацията се цитират думите на Навални пред съда през вчерашния ден, че "не може да бъдат затворени стотици хиляди " и че "все повече хора ще осъзнават това, а когато го осъзнаят - и този миг ще пристигна - всичко това режимът на Путин ще се разпадне, тъй като не можете да пандизите цялата страна ".

В публицистична публикация на същия вестник се установи, че на подсъдимата пейка през вчерашния ден е бил Алексей Навални, само че в действителност Владимир Путин и неговата "корумпирана кохорта " са изправени пред съда. Наглед това е чиста победа за Путин, който на процедура се разгласи за доживотен президент с цялостен надзор върху съдилищата, полицията, формалните медии и разнообразните комплицирани принадлежности, включително смъртоносни химически сътрудници. Путин може да държи Навални вечно в пандиза или да провежда съдбовен " случай ", в случай че пожелае. Но в тази сага за Давид против Голиат 44-годишният Навални съумя посредством своята неподправена смелост и упоритост да накара Путин да мине в защита. И в този момент, след публикуването в "ЮТюб " на унищожителното видео за луксозния замък на брега на Черно море, Навални остави на президента малко благоприятни условия с изключение на да го прати в трудов лагер и да го трансформира в всесилен знак на съпротивата, заключава "Ню Йорк таймс ".

"Алексей Навални се появи като смел човек и това сложи Кремъл в мъчно състояние, извежда в заглавие "Лос Анджелиз таймс ". Още от царско време съветските автократи се стремят да смажат политическите съперници. И сякаш Кремъл още веднъж прибягва до тази изпитана от времето тактика, само че пригодена към новото време ", акцентира създателят на публикацията, който е старши помощник в "Ранд корпорейшън ".

Навярно Кремъл се притеснява от капацитета на Навални да въздейства върху изборите за федерален парламент през септември, на които Путиновата партия "Единна Русия " може да срещне компликации по пътя към успеха. На Навални е неразрешено да се кандидатира за президент, само че неговата организация има триумфи в избирането на опозиционни претенденти в локалните законодателни събрания.

Според създателя политическите разтърсвания в Русия стават ненадейно и ненадейно, сходно на неуспелия пуч през 1991 година, чийто излаз тогава малко на брой предсказаха. "Навални може да няма толкоз доста и задоволително проведени почитатели, които да са краткосрочна опасност за ръководството на Путин. Но той разполага с време да събере поддръжка и да изиграе историческа роля в политическата орис на Русия ", заключава "Лос Анджелис таймс ".

Според лондонския "Гардиън " ефикасната присъда против Навални го трансформира в най-изтъкнатия политически пандизчия в Русия и може би това е най-важната присъда против съперник на Путин след 2005 година, когато Михаил Ходорковски бе вкаран в пандиза.

Полският вестник "Газета виборча " се стопира на тематиката за хилядите арестувани участници в митингите в поддръжка на Навални. В неделя те са били над 5000 в цялата страна, от които единствено в Москва - две хиляди. В препълнените московски арести няма места, а през вчерашния ден в периферията на столицата пред център за настаняване на мигранти часове наред са стояли рейсове, цялостни с задържани в неделя. Тези хора в продължение на две денонощия са били лишени от вода и храна и дори достъп до тоалетна, твърди вестникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР