Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на

...
Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на
Коментари Харесай

Диня за здраве и добра форма

Произхождаща от Африка, динята е скъп и портативен източник на вода за пустинята или в обстановки, когато естествените водоеми са били инфектирани. Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 година прочие Хр., за което сочат античните писмени знаци.

Съществуват над 500 сорта любеница с разнообразни размери, форми, цветове. Освен червени, има бели, розови, жълти и оранжеви, със и без семена.

Състав на динята

Водата съставлява 92% от масата на динята. Семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, огромни дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.

Ароматната любеница има единствено половината от захарното наличие (5%) на една ябълка. Съдържа едвам 80 калории в 100 г, няма мазнини и холестерол.

Източник е на антиоксиданта ликопен, за който са направени проучвания и е открито, че може да помогне за предотвратяване от тумори.

Как да я изберем

Няма 100% сигурна техника, само че някои приоми оказват помощ. Първото и най-важно е да погледнете дръжчицата - в случай че динята е зряла, дръжката е леко изсъхнала. Втора стъпка е да почукате по кората. Ако чуете кух, ням тон, вероятно плодът не е добър. Почукването би трябвало да подскаже, че наличието е компактно и това да се отрази в чист и явен тон. Други признаци за зряла любеница могат да са елементарно белещата се с нокът кора, бяло, а не жълто долно леке, лъскава кора, огромен размер и тежест.

Кулинарно приложение

Най-честата приложимост на динята е охладена, нарязана на части. В Италия вършат от нея пудинг с бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е и сладоледът от любеница. В южните щати на Съединени американски щати се подготвя туршия от любеница. Руснаците вършат бира от динен сок.

Кората също е ядлива и може да се подготви като зарзават. Доста обичано ядене е пържената, варена или маринована динена кора в Китай. Там първо я белят, нарязват и пускат да се пържи в зехтин, овкусена с чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Като специалитет маринованата динена кора е публикувана и в Русия.

Ефект върху здравето

Динята работи профилактично против някои ракови болести, а високо <210> наличие на калий оказва помощ за контролиране на сърдечните функционалности и възстановява кръвното. Тя е източник на фибри, които оказват помощ за поддържане вярното действие на червата и работи за попречване на тумори на дебелото черво и ректума. Семената съдържат веществото cucurbocitrin, което оказва помощ при намаление на кръвното налягане и за възстановяване на бъбречната функционалност.

Хапвайки постоянно любеница през летните месеци, можем да прочистим организма от токсични артикули, което я прави подобаваща храна при проблеми с отделителната система. Облекчава болести на бъбреците, защищава от формиране на камъни, оказва помощ при някои болести на черния дроб и жлъчката, подагра. До 2,5 кг сочна диня дневно може да помогне за намаляване при затлъстяване.

Дините съдържат много по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет при дневна доза 200-300 г любеница. Смята се, че фруктозата в нея усъвършенства работата на черния дроб, паралелно с което и усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати.

При запек динята е от огромна изгода поради високите равнища на магнезий и фина целулоза. Редовното ядене на сочния плод контролира перисталтиката на червата и подтиква отделянето на злобен сок. Поради обстоятелството, че е нискокалорична, динята влиза в състава на разнообразни диети и е подобаваща храна през разтоварващи дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР