Произходът на хрътката Борзая не е известен, но има данни,

...
Произходът на хрътката Борзая не е известен, но има данни,
Коментари Харесай

Борзая – руската хрътка в имперския двор

Произходът на хрътката Борзая не е прочут, само че има данни, че се е отглеждала и употребила преди новата епоха в Северна Африка и Близкия изток. Животното за първи път добива известност в Европа, откакто съветски аристократ внася прословутата арабска хрътка в страната и стартира да я употребява като ловно куче. Животното било извънредно бързо и умерено можело да настигне плячката, само че късата четина не разрешавала да се оправи със сериозната съветска зима и доста скоро благородникът трябвало да търси нов сурогат, откакто всички хрътки умрели от мраз. Когато изискал заместители на арабската хрътка, побързал да ги смеси с съветски пастирски кучета.

Новата порода съумяла да вземе най-хубавото и от двете – дългокосместа и хрътка с задоволително мощ, с цел да се изправят против веки съперник. Борзоя е смела порода, която не се опасява и от лисици и вълци. Освен невероятната скорост, животното било извънредно пластично и самоуверено можело да трансформира посоката си.

 SerovElizabethDepartingOnAHunt

Снимка: By Валентин Серов – [1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=324563

Погледът му се разгръща на близо 270 градуса, обонянието било наследствено, само че новата прода можела да се похвали с освен това – скорост. Според разнообразни източници, хрътката развивала скорост от 58 км/ч, с което влиза в класацията на най-бързите кучета в света. Благородният ловджия се славил с извънреден темперамент и доста скоро се трансформирал в първи избор на всеки кралски двор в цяла Европа.

Докато европейските благородници се възползвали от тази добра компания, животното по този начин и не съумява да се наложи в Съединени американски щати. Като съвсем всяка хрътка, Борзая може да се похвали с дълги лапи и доста закривен гръбначен дирек, къса зурла и голям гръден панер. Разцветките варират и постоянно може да се комбинират. Според феновете, Борзая може да се счита за едро куче с размери от 71 до 81 сантиметра от предните лапи до най-високата точка на гърба, а като тегло може да се считат в относително леката категория – сред 34-48 кг.

 1988_CPA_5945

Снимка: By Scanned and processed by Mariluna – Personal collection, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2838576

Женските кучета са относително по-малко от мъжките, само че това се вижда постоянно при кучетата. Въпреки желанието на кучето да тича и да преследва, притежателите постоянно споделят, че е извънредно умерено и от време на време даже мързеливо. Нещо повече, като хрътки са много спокойни по отношение на останалите кучета и животни, даже не се отдават на лай и ръмжене. Това, което печели по-сериозно вниманието, е интелектът им. Според дресьорите, това куче може да се научи на доста, само че в основата постоянно се предлага метод с доста самообладание.

Борзая са животни с темперамент и свободомислещ манталитет, което изисква неизменност във формулата на триумфа. По-важното е, че могат да се приспособяват във всяка конюнктура и избират бързо да се изморят и по-късно да почиват. Това, с което притеглят своите фенове е грацията и хубостта им. Като множеството огромни кучета, Борзая са известни с дължина на живота сред 9-13 години, постоянно страдат от проблематично сърце. Въпреки някои дребни дефекти, това животно намира място в изобразителното изкуство на Русия, пуска се специфична серия пощенски марки и значително се счита за съществена горделивост на Руския имперски двор.

 gettyimages-558645401-594x594

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР