Произхода на пиперките се търси в описанията на Колумб за

...
Произхода на пиперките се търси в описанията на Колумб за
Коментари Харесай

Сортове люти чушки и тяхната лютивина

Произхода на пиперките се търси в описанията на Колумб за Новия свят. Тогава те били отглеждани от северно Мексико на юг из цяла Южна Америка.

Има голямо многообразие от люти чушки. Ето кои са най-известните люти чушки, както и тяхната канара по пикантност (Scoville scale).

 Червени люти чушки

Табаско – От този вид се прави известният сос Табаско. Само хапчица от чушката е положение да съживят и заинтригуват и най-апатичния усет. Сортът се назовава още Птичи очи. Този тип удря 100.000 единици по скалата за лютивост.

Хабанерос и Скоч Бонета – тези два сорта са извънредно дребни, само че и извънредно лютиви. Имат лек тропически привкус, с плодов и опушен мирис. Дори една хапка от тях би ви предиздвикала да залеете сълзи. По скалата тяхната пикантност е сред 100.000 до 250.000 единици.

 Чили

Оранжева Хабанерос – подтипа на Хабанерос е с граници на пикантност, много по-високи от прототипа си. Те варират от 250.000 до 450.000 единици. Смята се, че заради високото си наличие на капсаицин, тази чушка подтиква хормона на щастието.

Червена Савина – Хабанеро – още един подтип, достигащ 577.000 единици по скалата.

 Люти чушки

Хабанга и Нагабон – заради високата си степен на лютивост, тези чушки предизвикват сълзене, парения и основават големи усложнения на готвачите. Достигат до 800.000 единици по скалата за лютивост.

Чушка нага – в предишното тези чушки са употребявани от индийската войска, като съставна част на заслепяващите гранати. Стойностите им варират от 900.000 до 1 100.000 единици.

Седемте шушулки – от тази чушка ще ви е нужна единствено една численост, с цел да олютите 10 манджи. В скалата за лютивост, единиците и са 1.200. Толкова лютива чушка може да провокира пришки и изгаряния в устата.

 Сортове люти чушки

Infinity – името й (Безкрайност)е не инцидентно обещано. Идва от неспиращото парене, което следва след приема й. Новаците в яденето на люти чушки могат даже да се озоват в болница, откакто я опитат. Границите и са близко и даже се дублират със Седемте Шушулки - от 1 200.000 до 1250.000 единици.

Нага скорпион – със стойности сред 1 250.000 до 1 350.000, потреблението на тази чушка може да приключи с изгаряния на езика и гърлото.

Най-лютивата за момента чушка е Тринидатски скорпион, Буч Тейлър. Една от разновидностите на Тринидадски скорпион, сега това е сортът вписан в Книгата на Гинес, като пиперът с най-високо наличие на капсаицини (лютиви вещества). Удря 1 463.700 единици в скалата за пикантност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР