Прогресивното ляво днес търси нови идеи, които да осмислят процесите

...
Прогресивното ляво днес търси нови идеи, които да осмислят процесите
Коментари Харесай

Прогресивното ляво днес търси нови идеи, които да осмислят процесите в обществото

Прогресивното ляво през днешния ден търси нови хрумвания, които да осмислят процесите в обществото. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов в отчета си по време на интернационалната конференция "За единни Балкани в обществена Европа ", която се организира през днешния ден в София. Форумът беше проведен от Градския съвет на Българска социалистическа партия - София взаимно с Националната асоциация за интернационалните връзки (НАМО).

На конференцията участваха ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, някогашният заместник-министър на имиграционната политика на Гърция Ангелос Толкас, Костадинка Кунева – синдикален водач и някогашен евродепутат от Гърция, ръководителят на Форум за балкански превоз и инфраструктура Петър Мутафчиев, кметовете на Тирана, Крайова, Ресен и други.

"Това не беше елементарна среща на кметове и политически водачи на общинско и градско равнище, а беше среща на водачи с лява, център-лява и центристка политическа платформа. Тоест на високо виновни хора, провеждащи политики и търсещи решения в границите на една обща идейна идея, основана върху правилата на свободата, солидарността и справедливостта, сподели Калоян Паргов. - На хора, търсещи най-модерни, авангардни урбанистични и обществено насочени решения за развиване на своите градове и общини ".

Лидерът на Българска социалистическа партия - София означи, че сега в света се води епохална борба сред демократичния, консервативния и обществения модел на публично устройство. "Правят се опити да се натрапят просвета, ценностни и държавно-политически модели. В някои случаи се стига до остри конфликти, загуба на ориентировка и социална дезинтеграция, сподели Калоян Паргов. - В актуалния свят несъгласията се развиват по всички посоки и нива – в стопанската система, полезностите, културите, бита и традициите. Рязко се трансформираха и ускорено ще продължат да се трансформират връзките сред труда и капитала. Техническата и софтуерна гражданска война трансформират радикално характера и наличието на труда, а с това и връзките в обществото. При високата социална динамичност големи маси от хора се оказват краткотрайно или дълготрайно без директно присъединяване в основаването на публичното благосъстояние, образуват се огромни групи от паразитиращи консуматори. Тези процеси деформират пазара на труда, дестабилизират обществената конструкция и слагат напрегнат връзките в обществата, с риск за спорове и конфликти ".

Според Калоян Паргов, глобализацията постанова превъзмогване на националните формати и слага на дневен ред концепцията за световното ляво, за едно ново интернационално взаимоотношение. "В очертаващите се многополюсен свят и нов международен ред, концепциите за независимост, справедивост и взаимност получават нови измерения ", добави той. По думите му би трябвало да се научим да се борим с бедността дружно, взаимно и координирано. Трябва да развиваме общи системи за взаимност. Трябва по нов метод и с нови форми да работим за отбрана на труда и против актуалните форми на иго, трафик на хора, безгранична употреба, слагане на големи маси от мигриращи служащи в неравностойни, а постоянно и в унижаващи човешкото достолепие условия.

Лидерът на Българска социалистическа партия - София сподели, че тези процеси, с особена мощ, засягат и столиците на балканските страни, които непрестанно се разрастват и трансформират в обществени образования от нов вид. "Изправени сме пред предизвикването да осигурим работа, модерно жилище, издръжка, положително обучение и опазване на здравето, условия за огглеждане на децата, условия за отдих и развлечения на непрестанно възходящо градско население ", добави той. Според него сме изправени пред големи транспортни проблеми, свързани със тапи, препълване с коли и липса на паркоместа, пред сериозна заплаха от екологична злополука, подбудена от замърсяването на въздуха и голямото количество генерирани боклуци. Градовете изискват все по-социално ориентирано мислене и деяние, а то както знаем постоянно е било прерогатив на левицата.

Калоян Паргов приказва пред задграничните участници в конференцията за идните избори за локална власт. "Нашето виждане е за кардинално нови политики във всички сфери и ресори на общинската политика, сподели той. - Основната ни цел е ръководството на столицата да се изведе от наложения модел, който сега е в полза на стеснен кръг от хора и на една партийна клика ".

Лидерът на левите в столицата добави, че на напред във времето социалистите в София слагат въпроса за смяна в стратегическата устременост на икономическото развиване на града – увеличение на относителния дял на високотехнологичните производства в създавания Брутният вътрешен продукт, увеличение на износния профил, развиване на кооперирани производства със доста по-висока добавена стойност.

"Предлагаме модели на по-силно въздействие на общината за развиване на подобен вид вложения, изясни Калоян Паргов. - На второ място слагаме въпросите, свързани с бурните темпове на миграция на популацията към столицата и следствието от него - презастрояването на големи площи от територията на града, без да има съответни инфраструктурни решения. Създаването на екологична витална среда заема значима част от нашите хрумвания и оферти. Предлагаме нови решения, свързани с несъразмерната автомобилизация на града – през днешния ден София е един от градовете в Европа с най-вече коли на глава от популацията, за които не доближават паркоместа. За страдание, огромна част от колите са остарели, закупени втора употреба, мощно замърсяващи въздуха, който дишаме. Отделяме извънредно внимание на подрастващите и младите – предлагаме политики, гарантиращи положително обучение, професионална реализация, жилищна политика и стимулирането на нисколихвено кредитиране. Целта е да спасим града ни от застаряване. Да задържим младежите тук. Специално внимание отделяме и на въпросите, свързани с равния достъп до качествено опазване на здравето ".

Калоян Паргов заключи, че в последна сметка става дума за един кардинален метод, основан на обичайните ни полезности, който ги обвързва със съвременността и ги трансформира във фактор за публичното деяние, което да докара до смяна.

"Модерното ляво мислене подчертава върху еволюционния метод в развиването. Върху нуждата от еволюционен и непрестанен строеж и количествени натрупвания, с цел да се премине към ново качество ", сподели той. По думите му модерното ляво подчертава върху намаляването на неравенствата посредством усилване на обществената функционалност на капитала. "Според мен, модерното ляво утвърждава страната като притежател на общите полезности и дух на общността и държи на повишение на нейната роля в обезпечаване на повече тъждество посредством преразпределение ", уточни Паргов. Според него модерното ляво търси съчетаване на общностния и личностния интерес, за разлика от обичайното ляво, което ги разглеждаше в подчиненост. "Целта е да сплотяват, а не да разделят жителите. На локално, градско и общинско равнище това е кардинално условие към разработваните и провеждани политики и тактики. Убеден съм, че нашите визии и хрумвания са привлекателни и допустими за необятни кръгове от популацията, а освен за нашите членове и симпатизанти ", заключи Паргов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР