Прогресивните кметове на столиците на страните от Варшавската четворка се

...
Прогресивните кметове на столиците на страните от Варшавската четворка се
Коментари Харесай

Столичните кметове от Вишеградската четворка се съюзяват срещу популистите

Прогресивните кметове на столиците на страните от Варшавската четворка се събират в унгарската столица Будапеща, с цел да сключат " пакт на свободните градове " и да се опълчват по този метод на популистите, които ръководят страните им, само че също и да затвърдят връзките си с Европейския съюз, съобщи Франс прес.

Новината за срещата бе оповестена предходната седмица от кметството на Будапеща. Домакин на срещата е кметът на унгарската столица Гергей Карачон, който е от левоцентристите. Той завоюва изборите през октомври, като тогава успеха му бе възприета като непредвидена, поради обстоятелството че негов съперник беше претендентът на властта, управлявал Будапеща в продължение на девет години.

Откакто стана кмет, Карачон се откроява като съперник на премиера на Унгария, националиста Виктор Орбан. След избирането му Карачон пледира за засилено съдействие сред столиците на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, показани от него като центрове на съпротивата против популистките партии, ръководещи тези централноевропейски страни.

Според Карачон столиците на страните от Вишеградската група могат да водят разговор с Брюксел за прекачване на повече европейски средства непосредствено към огромните градове, без посредничеството на централните администрации.

Карачон, който пази и концепциите на еколозите, желае да насърчи вложенията в системата на опазването на здравето, на публичния превоз и на устойчивото развиване. Преди време в изявление той сподели, че Будапеща е внесла искане за непосредствено европейско субсидиране в региона на качеството на въздуха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР