Програмно споразумение за Швейцарско-българската програма за научни изследвания е било

...
Програмно споразумение за Швейцарско-българската програма за научни изследвания е било
Коментари Харесай

Български и швейцарски изследователи ще работят заедно по научни проекти

Програмно съглашение за Швейцарско-българската стратегия за научни проучвания е било подписано от просветния министър проф. Галин Цоков, министърът на финансите Асен Василев и посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер.

Швейцарско-българската стратегия за научни проучвания е първата публично утвърдена и подписана стратегия в границите на Втория швейцарски принос към разширения Европейски съюз /ЕС/, който включва 15 страни-членки на Европейски Съюз. Подписването на съглашението съответствува с националния празник на Конфедерация Швейцария, който се празнува на 1 август .

С бюджет от почти 12 милиона швейцарски франка програмата ще поддържа взаимната работа и продан на опит сред български и швейцарски откриватели. Друга значима част е опазване на интереса на млади и обещаващи откриватели към научната специалност и реализацията им в България.

Програмата планува поддръжка за многостранни взаимни проучвателен начинания и основаване на устойчиви партньорства в региона на научните проучвания сред учени и научни организации от България, Швейцария и други страни от Европейски Съюз.

Чрез теоретичен продан / “SCIEX “/ ще се усъвършенства работата на българските висши учебни заведения и проучвателен институции посредством насърчаване на научния капацитет на обещаващи млади учени, докторанти и постдокторанти и подвижност, която ще им разреши да посетят швейцарски научно-изследователски институции.

Компонентът „ PROMYS “ е за поощряване на млади откриватели от Европейски Съюз и Швейцария, които са учили в Швейцария и желаят да развиват академична кариера у нас.

Програмата ще се извършва до края на 2029 година , като за всеки от обособените съставни елементи ще се разгласяват предложения за набиране на оферти. Очаква се поканата за набиране на планови оферти по “PROMYS ” да бъде оповестена във втората половина на август.

На 20 септември 2022 година България стана първата страна от държавите-членки, подписала двустранно рамково съглашение за. С подписването на съглашението за стратегия „ Научни проучвания “ България е и първата страна, която стартира действително осъществяване на дейна мярка .

Програмен оператор по Програмата е дирекция „ Външни европейски стратегии “ в Министерство на образованието и науката /МОН/, а дирекция „ Наука “ и Швейцарската фондация за научни проучвания ще координират осъществяването.

На подписването участваха заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, шефът на дирекция „ Наука “ в МОН, Милена Дамянова, дипломати от посолството на Швейцария, представители на Дирекция „ Централно координационно звено “ в Министерски съвет и на Министерство на финансите.

По време на събитието бяха дискутирани и други взаимни планове сред България и Швейцария .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР