Програмно споразумение за финансиране по програма Околна среда и изменение

...
Програмно споразумение за финансиране по програма Околна среда и изменение
Коментари Харесай

Прибираме 30 млн. лв. по ключово споразумение с Исландия, Норвегия и Лихтенщайн

Програмно съглашение за финансиране по стратегия " Околна среда и изменение на климата “ подписаха преди минути България и страните донори Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Страната ни ще получи 30 милиона лв., като програмата е по финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство, прецизира в. Труд.

" За мен е извънредно наслаждение дружно да сложим началото на стартирането на първата стратегия, финансирана по финансовият механизъм на България за новият интервал 2014 до 2021 година с програмен оператор Министерство на околната среда и водите “, сподели министърът на околната среда и водите по време на церемонията в НДК Нено Димов. 

Подписването стана по време на Неформалният съвет на екоминистрите от Европейски Съюз, който се организира през днешния ден и на следващия ден в НДК. " Новата стратегия си слага за цел посредством предоставеният запас от 30 млн. лева и половина да извърши ограничения по използването на значими политики в региона на ръководството на отпадъците и акомодацията към климатичните промени “, сподели още Димов.

По думите му ще бъде направено и естествено надграждане на постигнатите резултати в региона на екосистемните услуги и ръководството на морските води. Министърът е на мнение, че финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство е затвърдил позицията си на главен финансов инструмент, подпомагащ националната политика в региона на водите. Димов благодари на страните донори - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за приноса към България в посока осъществяване на основни планове. Нено Димов заяви, че подписването на съглашението за стратегия " Околна среда и изменение на климата “ не е единствено юридически акт, а е " израз на построеното доверие сред страните донори и Министерство на околната среда и водите, на положителното съдействие, на високата добавена стойност, на постигнатите резултати през предходните програмни интервали “. Според него съглашението е " поръчител за желанието да продължим да работим дружно в постигането на високи екологични стандарти в грижата за околната среда.

“Димов напомни, че за интервала 2007-2009 година по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство са сполучливо изпълнени 9 плана в бранш “Околна среда " на обща стойност над 8 млн. лева Меморандумът за съгласие за интервала 2009-2014 сред България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия пък е бил естествено продължение на взаимното партньорство и старания, като е обезпечен финансов запас в размер на 36 млн. лева за реализацията на 38 плана. Те са по две стратегии в региона на интегрираното ръководство на морските и вътрешните води и на биоразнообразието и екосистемите. Изпълнението на стратегиите е подкрепило Министерство на околната среда и водите при използването на политиките за ръководство на водите и интегрираното ръководство на ресурсите от морските и вътрешните води, както и за обстоен мониторинг на морските води. Постигнатите резултати от част от плановете са съдействали за актуализиране на стратегиите от ограничения, заложени в проектите за ръководство на речните басейни.

Министър Димов сподели, че е било сложено началото на система за ранно предизвестие за риск от наводнения на някои от уязвимите общини в България. Разработена е и неповторима за района осведомителна система за интегрирано ръководство на крайбрежните зони и предварителна защита и преодоляване на следствията от нефтени разливи. " Националната геоинформационна система за ръководство на водите като един от най-важните принадлежности за ръководство на водите беше напълно обновена “, сподели Димов. И добави, че са подготвени над 600 доброволци по наблюдаване на биоразнообразието и въвеждане данни в осведомителната система в бранша. Министърът добави, че е направен и интегриран нов модел за инвазивните непознати типове и екосистемните услуги в Националната осведомителна система за наблюдаване на биоразнообразието. Изградена е и национална методология за биофизична оценка на екосистемите у нас и формираните от тях услуги. Картирани и оценени са всички 9 вида екосистеми в България и екологичните услуги. които тя показва в сходство със тактиката за биоразнообразие на Европейски Съюз 20-20. Създадени са и планове за стратегически нормативни документи. " Ефективното ръководство на екологичното благосъстояние на България, което оставя страната ни на водеща позиция във връзка с водните запаси и биоразнообразието, от ден на ден изисква стабилно потребление на екосистемите, осигуряващо в оптимална степен сегашните и бъдещите генерации “, съобщи Нено Димов.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР