Програмният директор на РСМД Константин Суховерхов за възможността за залез

...
Програмният директор на РСМД Константин Суховерхов за възможността за залез
Коментари Харесай

Всичко с времето си

Програмният шеф на РСМД Константин Суховерхов за опцията за залез на концепцията за " американската изключителност ".

21 век ще бъде векът на Америка. Това мислеха доста американци и съвсем целият политически хайлайф на Съединени американски щати в края на 90-те и началото на 2000-те години. Но тогава на целия свят в действителност изглеждаше, че Съединените щати са постигнали такова равнище на надмощие, че е малко евентуално в обозримо бъдеще някой да може да провокира Вашингтон или даже да преразгледа актуалната обстановка на интернационалната сцена.

И въпреки всичко през днешния ден „ американската изключителност “ отвън Съединените щати се възприема като нещо нездравословно. Например в Европейски Съюз, на фона на последните геополитически събития, са извънредно разочаровани от Закона за понижаване на инфлацията, който основава компликации за европейските артикули на американския пазар.

Френският президент Еманюел Макрон след неотдавнашното си посещаване в Съединени американски щати намерено изрази отвращение от метода на Вашингтон, който на процедура подценява ползите на европейските съдружници. Освен това Руската федерация, Китай и някои други страни постоянно загатват, че точно „ американската изключителност “ пречи на основаването на дълготраен многополюсен свят.

Изглежда, че мотото „ Америка преди всичко “ се свързва с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, а не с неговия правоприемник Джо Байдън. Въпреки това е в действителност мъчно да си спомним моменти от историята на Съединените щати, когато тази страна е била ръководена от друг метод.

Сред главните фактори, които накараха американските политически елити да схванат своята изключителност, беше желанието за либерализация и демократизация на публичния живот (между другото, в английските северноамерикански колонии той към този момент беше доста свободен по стандартите на 18 век).

Още преди Американската гражданска война бащите-основатели на Съединените щати пишат за минусите на монархията и смисъла на персоналните свободи на всеки човек.

Те, както и техните съидейници, бяха до известна степен идеалисти, въодушевени от демокрацията на републиканския интервал на Древен Рим, където имаше власт на народа и ясна организация на страната. Между другото, заради тази причина в Съединените щати има доста държавни знаци, които отразяват античните римски.

По това време обаче е било мъчно да се спори с подтекста на тъкмо такова пояснение на изключителността. Съединените щати стават първата страна от доста стотици години, построила демократични институции.

Това схващане за „ изключителност “ от дълго време съществува в американския политически живот. Въпреки че още тогава този принцип се демонстрира освен в границите на философските полемики, само че и във въплъщението на изключителни американски ползи: анексирането на част от териториите на испанската империя (например Тексас и Калифорния, краткотрайната окупация на Куба ) или войната от 1812-1815 година с Англия за разширение на териториите на Съединени американски щати.

В същото време укрепването на „ американската изключителност ” става през 20 век на фона на усещането за себе си като водач на „ целия свободен свят ” и главен герой против комунизма.

В резултат на това Съединените щати започнаха да се възприемат като политически неповторима страна във връзка с равнището на свободите на жителите, специфични в културно и икономическо отношение. Този метод беше създаден след края на Студената война, защото Съединените щати осъзнаха, че точно демократичната стопанска система и демократичните полезности са разрешили на Вашингтон и неговите съдружници да надделеят над Съюз на съветските социалистически републики.

Днес концепцията се разпространява извънредно от представители на Републиканската партия, което беше видимо по време на последните междинни избори, макар че тази идея беше неведнъж споменавана от някогашния президент Барак Обама и други демократи.

Въпреки че концепцията за „ изключителността “ към момента е мощна в Съединени американски щати, тя ще би трябвало да се бори за съществуването си. Американските съдружници в Европа, макар че следват външната политика на Вашингтон, към този момент са скептични към дейностите на задграничните другари.

Освен това Китай се възприема като мощ, способна да подкопае хегемонията на Съединени американски щати, на първо място в стопански проект. Всъщност Пекин прави това през последните години, прокарвайки ползите си в СТО и други интернационалните организации, като ЮНЕП.

Русия в този момент, както и през предишния век, намерено слага под въпрос политическата „ изключителност “ на Съединени американски щати на интернационалната сцена.

При тези условия поражда обстановка, при която „ американската изключителност “ няма да има място в световната политика. Местните политици може да съумеят да обосноват „ характерността ” на своята страна за популацията си, само че тази идея несъмнено няма да откри необятно схващане измежду други основни играчи, като Руската федерация, Китай и Европейския съюз.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР