Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че журналистите от

...
Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че журналистите от
Коментари Харесай

Кошлуков отговори на журналистите

Програмният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков съобщи, че публицистите от "Денят стартира с просвета " би трябвало да показват доказателства, че ги е подложил на напън.

Тази заран водещите на предаването по националната телевизия изчетоха декларация, с която сезираха Съвет за електронни медии да се намеси, тъй като Кошлуков се намесвал какви посетители да бъдат канени и какви въпроси да им бъдат задавани.

"Призовавам всеки, върху който е оказан напън - спрян му е посетител, свалена е тематика, неразрешено е лъчение на материал, репортаж или цялостен брой на предаването, мигновено да сезира Съвет за електронни медии, а в случай че счита, че е по-тежко, тъй като свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз персонално ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се изяснявам, работа е на този, който го твърди, да показа доказателства. Смятате ли, че би трябвало да давам отговор на всеки, който има някакво мнение за мен? ", разяснява по-късно пред БНР Кошлуков.

Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров пък непосредствено отхвърли публицистите от това предаване да са били притискани:

"Радвам се да кажа, че сме единствената телевизия, която си разрешава да има подобен формат. Предаването нито е застрашено, нито е под някакъв напън или принуда - по никакъв метод, в това ви убеждавам. Никой нито има желание да го смъква, проваля, мести и така нататък Предаването е доста положително, на своята публика, която заслужава да има своя медиен изход. Няма никакъв проблем. Предполагам, че има някакъв детайл на незадоволително говорене, което е моя грижа да оправя ".

По мотив условието на Кошлуков "Денят стартира с просвета " да вдигне рейтинга си, Каменаров обаче призна:

"Като приказваме за просвета, няма по какъв начин да чакаме да реализираме замайващ рейтинг. Не е рейтингът това, което ще дефинира качеството на това предаване. Абсолютно съм сигурен, че Българска национална телевизия и БНР са най-свободните медии в страната. Никога не е имало нито върнати, нито неразрешени събеседници ".

Това се случи на фона на митинг пред постройката на Българска национална телевизия през днешния ден, където се събраха десетки културни дейци, публицисти и общественици, които опазиха свободата на словото и се оповестиха за оставка на Емил Кошлуков. Те посрещнаха с аплодисменти екипа на утринното предаване за просвета, който също се причисли към митинга.

Продуцентът Весела Петрова съобщи:

"Има обвинявания за езика на предаването, който бил по-елитарен. Не може в предаване за просвета, да се приказва с езика на улицата. Няма по какъв начин да се каже, че ние не работим. Това е всеки ден, работим и в събота и неделя, тъй като би трябвало да се подготви предаване за понеделник ".

Междувременно ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова заяви пред Дир.бг, че на следващия ден, на среща по различен мотив с управлението на Българска национална телевизия, ще изиска да бъде чута какви ограничения вземат по проблема. В същото време специалисти на регулатора ще ревизират сигнала на публицистите и в случай че открият нарушавания на Закона за радио и малкия екран, то медията ще бъде глобена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР