Програмите за деликатно пране пращат стотици хиляди микрофибърни влакна в

...
Програмите за деликатно пране пращат стотици хиляди микрофибърни влакна в
Коментари Харесай

Деликатните програми за пране се оказаха най-вредни за природата

Програмите за внимателно пране пращат стотици хиляди микрофибърни нишки в природата повече, в сравнение с елементарното пране. Това демонстрира опит на учени от Нюкасълския университет, представен от в. " Гардиън ".

" Откритието беше изненада ", разяснява професор Грант Бурж, морски микробиолог, който е бил отпред на проучването. " Човек би очаквал деликатният цикъл да пази облеклата и да води до по-малко обособяване на нишки. Но деликатното ни изследване сподели, че е тъкмо противоположното ".

Този вид стратегии, които употребяват двойно повече вода от елементарното, не са толкоз нападателни, колкото други, които сменят посоката на въртене по-често и въртят барабана с по-висока скорост. Оказва се, че точно употребяваният размер вода е най-важният фактор, водещ до отделянето на микрочастиците от полиестера.

Модната промишленост създава над 42 млн. тона синтетични нишки всяка година. 80% от тях се употребяват за основаването на полиестерни дрехи; други проби демонстрират, че единичното изпиране на синтетични тъкани може да освободи сред половин милион и 6 млн. микрофибърни нишки. Повечето перални машини нямат филтри за тях и по този начин те приключват пътя си в международния океан. Тези частици в този момент биват откривани от най-дълбоките падини на Тихия океан до Антарктика, както и във всяко едно звено на хранителната верига.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР