Програмите, които ЕИБ ще търси, могат да са от банки,

...
Програмите, които ЕИБ ще търси, могат да са от банки,
Коментари Харесай

ЕИБ планира пакет от мерки за 40 млрд. евро за малки и средни компании

Програмите, които Европейска инвестиционна банка ще търси, могат да са от банки, които разрешават на МСП да отсрочат заплащания по лихви и главница, повече средства за овърдрафт и бързи заеми, факторинг

[EIB] Европейската капиталова банка (ЕИБ) възнамерява финансов пакет от ограничения, който да активизира до 40 милиарда евро за дребни и междинни компании в страните членки, наранени от разпространяването на ковид. Инструментариумът се състои от гаранционни схеми и ликвидност за банките и стратегии за изкупуване на обезпечени скъпи бумаги. Част от средствата Европейска инвестиционна банка ще обезпечи, а друга се надява да бъде мобилизирана от частния бранш. Допълнителни средства в размер на 5 милиарда евро са заложени за незабавна инфраструктура и съоръжение в здравния бранш, създаването на лекуване и ваксини. Европейска инвестиционна банка ще работи с медиатори в страните членки и с националните промоционални банки, което значи Българска банка за развиване (ББР) тук.

Идеята е финансирането да бъде мобилизирано бързо, без да се прибягва до ново законодателство, и ще бъде обезпечено с гаранции от групата на банката и бюджета на Европейски Съюз. " Първите детайли от пакета ще бъдат налични след няколко седмици ", обявиха от Европейска инвестиционна банка в отговор на въпроси от " Капитал ". " Групата на Европейска инвестиционна банка (ЕИБ и Европейският капиталов фонд - бел. ред.) преглежда гъвкави решения за бързо осъществяване на пакета. Те могат наред с други да бъдат под формата на промени на съществуващите гаранционни съглашения ", допълват те.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст Какви са ограниченията

Половината от заложения най-много или 20 милиарда евро са планувани за гаранционни схеми за тези банки в Европейски Съюз, които към този момент имат стратегии за облекчение на дребния и междинния бизнес, които могат да бъдат стартирани неотложно. Групата на Европейска инвестиционна банка (която включва и Европейския капиталов фонд) директно работи с няколко огромни и междинни български банки, а индиректно през ББР и с още повече.

Вторият дирек от проекта на Европейска инвестиционна банка залага на смяна на кредитирането, предопределено за голям брой бенефициенти посредством медиатори, с цел да могат банките да дават заемни средства на засегнатите от ковид предприятия. " Това би представлявало 5 милиарда евро финансиране от Европейска инвестиционна банка, което чакаме да активизира 10 милиарда евро за тези компании ", пишат от банката. Третият дирек съставлява изкупуване на скъпи бумаги от банките за 2 милиарда евро, като тук концепцията е по този метод Европейска инвестиционна банка да поеме риска от съществуващите заеми на МСП от банките. " Това също би трябвало да активизира 10 милиарда евро ", пишат от европейската институция.

За кого е пакетът

Финансирането не е разпределено по страни. Европейска инвестиционна банка ще преценя кои оферти за планове и стратегии да финансира посредством сътрудниците си. " Очакваме парите да отидат главно за тези пазари и браншове, които са най-тежко наранени ", разясняват от пресцентъра на банката. Съдейки по настоящата обстановка, тук евентуално приоритет ще има Италия, следвана от Испания, Германия и Франция. От малко по-подробното изказване излиза наяве, че банката прави оценка като най-тежко наранени секторите на превоза, туризма, търговията на дребно, спорт и развлечения, само че " резултатите евентуално ще се разпространят до цялата стопанска система ".

В известието е представена и вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, която споделя, че създаденият дружно с Европейска комисия пакет ограничения може да помогне да се понижи резултатът от рецесията, породена от COVID-19 в България. " Нашата активност е фокусирана върху дребните бизнеси, които дават претовареност на огромна част от популацията на България и генерират забележителен дял от Брутният вътрешен продукт на страната, защото те ще са първите и съществени жертви на рецесията ", изяснява тя.

Програмите, които Европейска инвестиционна банка ще търси, могат да са от банки, които разрешават на МСП да отсрочат заплащания по лихви и главница, повече средства за овърдрафт и бързи заеми, факторинг. " Всичко, което работи бързо, оказва помощ на фирмите да се задържат над водата и да запазят личния състав си ", споделят от Европейска инвестиционна банка.

От думите на банката излиза наяве, че първите варианти от пакета ще бъдат налични " в границите на седмици ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР