Програмисти изясниха как телефонът ви може да стане машина за

Програмисти изясниха как телефонът ви може да стане машина за ...

Нов вирус превръща телефона ви във „ферма“ за биткойн и прави богат някой друг.

Програмисти изясниха как телефонът ви може да стане машина за копаене на криптовалути, от които ще се обогатява някой друг. Това се случва чрез специален вирус.   Потребителите на Android се сблъскват с технически проблем, който се свежда до действието на специален вирус, чийто резултат е обогатяване на киберпрестъпниците. Например, онлайн мошениците внедряват в системата на устройството вируса, който кара телефона ви самостоятелно да копае криптовалута.  

Схемата действа с помощна на механизъм за принудително препращане. В много случаи това става възможно, защото много хора не използват програми за обезопасяване на работата на своите мобилни устройства.

По данни на портала Malwarebytes Lab, група мошеници използват тази възможност за копаенето на валутата Monero (XMR). Става дума за дейността на вредния софтуер с името EITest.

На потребителя се предлага да въведе код и, докато той не е въведен и не е натиснато копчето „продължи“, вашият телефон или таблет активно ще копае криптовалутата Monero с пълна скорост, което натоварва до максимум процесора на устройството.

При това този механизъм работи автоматично, без съгласието на потребителя и, като цяло, без шум, който да издава максималното натоварване на устройството на жертвата.  

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg