Програмата за модернизация на въоръжените сили на България е правилният

...
Програмата за модернизация на въоръжените сили на България е правилният
Коментари Харесай

Ерик Рубин вярва, че Ф-16 са само първата крачка за модернизация на армията ни

Програмата за рационализация на въоръжените сили на България е верният метод в вярното време.

Това установи посланикът на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин на форума " Членството в НАТО - ключ към Европейски Съюз ", проведен от Атлантическия съвет във връзка 15 година от участието на България в НАТО и 70 година от основаването на военния пакт.

Рубин разясни, че София модернизира армията на фона на доста провокации, в това число външни фактори като дестабилизиращи дейности на други страни, бюджетни ограничавания и комплицирана вътрешнополитическа обстановка.

Европредседателството на България през предходната година е най-големият триумф за страната, който трансформира страната в районен водач, разгласи посланикът на Съединени американски щати и уточни самодейностите на София за консолидираното на Западните Балкани в НАТО и Европейски Съюз. По думите му България е дребен член, само че значим за Алианса, който е поел ангажимент да усили разноските за защита до 2024 година

Според него първата стъпка от модернизацията на армията на България са Военновъздушните сили. Рубин има вяра, че изтребител Ф-16 е верният избор на страната, който ще способства за революционно модернизиране на въоръжените сили, запазване на въздушното пространство и занемаряване на съветското завещание.

Ф-16 е софтуерен избор , помагащ на България да извърши уговорката си към НАТО, сподели Рубин и добави, че това е най-хубавият наличен аероплан за България. Ф-16 също по този начин е стратегически избор поради партньорството със Съединени американски щати, който ще е за десетилетия напред, посочи посланикът на Съединени американски щати и повтори, че това е единствено първата стъпка.

Съединени американски щати стоят до България в сложни времена за района и груповата сигурност , увери той.

Американският посланик заяви, че Съединени американски щати са съдействали с 300 милиона $ за образование и подготовка на 5000 военнослужещи, в това число и на десетки български офицери.

От своя страна посланикът на Англия Ема Хопкинс означи, че преди 4 година Алиансът не е имал сухопътни елементи на Изток, тактика за въздушна защита, морска сигурност и киберсигурност. Сътрудничеството с Европейски Съюз беше лимитирано, съдружниците бяха разграничени по доста от тези въпроси, в това число и за Русия. Но в този момент нито едно от тях не е правилно. Съюзниците са единомислещи за заканите, счита английският дипломат и разясни, че стандартното и нуклеарно въздържане е по-силно, а НАТО крепко работи върху бойната си подготвеност и стратегическата си подвижност.

Стратегията на НАТО ще бъде ревизирана за първи път от 50 година , разгласи посланикът на Обединеното кралство у нас.

Според нея НАТО е неповторим конгрес, който ежедневно се съветва за груповата си сигурност, НАТО се е научил по какъв начин да интегрира всички принадлежности на съдружниците - военни, политически и стопански.

Тя напомни, че НАТО и съдружниците им експулсираха над 150 така наречен съветски " дипломати " по отношение на офанзивата с новичок против Сергей и Юлия Скрипал при започване на март 2018 година

Посланикът предизвести, че Русия съставлява все по-голямо предизвикателство с опитите си да оформи европейската сигурност и с акцията си за делене на съдружниците. Тя добави, че провокациите и заканите пред НАТО са многослойни и непредсказуеми, които не са лимитирани географски или до избрана сфера.

Хопкинс приканва НАТО да влага в готовността и опциите за отговор на Алианса, само че съгласно нея каналът за разговор би трябвало да остане отворен, тъй като в последна сметка би трябвало да се убеди Русия да работи с интернационалната общественост вместо да подкопава интернационалния правов ред.

Посланикът уточни като значим миг през последното десетилетие задължението на страните членки да усилят разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година Дипломатът обаче предизвести, че НАТО не може да бъде разсейван с хрумвания и мисли като основаването на войска на Европейски Съюз, различен Съвет за сигурност на Организация на обединените нации и европейска версия на НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР