Програмата цели да поддържа и подобри лозарския потенциал. Тя трябва

...
Програмата цели да поддържа и подобри лозарския потенциал. Тя трябва
Коментари Харесай

Плащат и авансово помощ за винарите

Програмата цели да поддържа и усъвършенства лозарския капацитет. Тя би трябвало да послужи за стимулиране производството на качествени български виновност.
Програмата цели да поддържа и усъвършенства лозарския капацитет. Тя би трябвало да послужи за стимулиране производството на качествени български виновност.
От 16 октомври 2018 година подпомагането в лозаро-винарския бранш в страната се прави по нова тематична стратегия. Тя е разграничена на четири ограничения - “Преструктуриране и преработка на лозя ”, “Популяризиране в трети страни ”, “Инвестиции в предприятия ”, “Застраховане на годишна продукция ”.

По ограниченията могат да аплайват производители, които са физически или юридически лица, или група или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския указател. Те не би трябвало да имат отговорности, в случай че не са позволени отстрочени към фонд “Земеделие ”, както и към страната. Не би трябвало и да са в произвеждане по разпродажба или с влезнала в действие присъда.

Заложена е опцията финансовата помощ да се дава и предплатено. Единствено по размер “Застраховане на реколтата ” помощта ще се изплаща без опция за задатък. Уредени са периодите и изискванията за осъществяване на инспекции на място преди окончателното заплащане, резултатите от които са индикатор при изчисляването на сумата за приемане от бенефициента.

Оценката на въздействието демонстрира, че евентуално заинтригувани страни от приемането на наредбата са производители на винени сортове грозде, сдружения и организации, които разпространяват виновност на пазарите на трети страни, предприятия, произвеждащи виновност, и лица, стопанисващи площи, засадени с винени сортове лозя.

Очакваният брой на бенефициентите по размер “Преструктуриране и преработка на лозя ” са 250 производители, по размер “Популяризиране в трети страни ” - 10 сдружения и организации, по размер “Инвестиции в предприятията - 60 винопроизводители, по размер “Застраховане на реколтата ” - 260 аграрни стопани.

Бюджет има и за реклама

Всякакъв тип форми на реклама на българските виновност са планувани по мярката “Популяризиране на пазарите на трети страни ”. Ще се покриват разноски за материали като ключодържатели, USB стикове, химикали и други

При рекламни акции ще се покриват разноски за постановка, личен състав, направа на клипове, които може да са до три с оптималната дълготрайност 30 секунди, както и за закупуване на домейн или дизайн на уеб страница. Кандидатите може да посочат и, че желаят да отпачат реклама, да влагат в дизайн.

Производителите ще могат да се включват и в изложби, да провеждат дегустации в магазини. Бюджет има за срещи с вносители, дистрибутори, както и образуване на кулинарни учебни заведения.

За всеки деклариран разход претендентът ще би трябвало да даде най-малко три самостоятелни предложения.

Няма да се покриват разноски за банкови такси или застраховки, основаване на комерсиална марка и други Кандидатите може да са търговски сдружения или организации и асоциации на производители, държавни органи и институции. Максималният размер на финансовата помощ е до 50%. За един план ще се дават до 1 млн. лева, в случай че е подаден от комерсиално сдружение, и до 4 млн. лева за останалите претенденти.

До 1,5 млн. евро за машини и програмен продукт

До 1,5 млн. евро може да получи производител по мярката “Инвестиции в предприятията ”. По нея се позволява покупка или взимане на лизинг на машини или програмен продукт, не е позволено оборудването да е втора ръка. Те би трябвало да са предопределени за преправка на грозде, надзор на ферментацията, обработка на вино и гроздова отплата. Оборудването може да послужи за надзор на температурата, пренасяне на виното в избените пространства, използване на технология, обвързвана с пенливи виновност, бутилиране, етикетиране, пакетиране. Стопаните ще могат да влагат в ръководство на отпадните води, инфраструктура на избата, предпазване, разбъркване, грижа и стареене на виното, бъчви и резервоари.

Ще се признават и разноски за възнаграждения на инженери и консултанти, предпроектни изследвания, придобиване на патентни права и лицензи и други Тези разноски не би трябвало надвишават 4% от всички.

Бюджетът не планува покриване на разноски за развиване на нови артикули, процеси и технологии, свързани с лозаро-винарски артикули.

Максималният размер на финансовата помощ е до 50% от цената на разноските за микро-, дребни и междинни предприятия. До 25% е таванът за предприятия с по-малко от 750 чиновници или с оборот, по-малък от 200 млн. евро. До 15% е за тези с над 750 чиновници или с оборот над 200 милиона евро.

Максималната стойност на един план не може да надвишава 600 000 евро. Максималният за един претендент е 1 500 000 евро.

Допуска се даване на предплатено заплащане до 80% от договорираната финансова помощ.

Пазят лозя от градушка и суша

Стопаните ще получават средства, с цел да застраховат реколтата против слана, стихия, градушка, проливни дъждове, замръзване или суша, които унищожават повече от 30% от междинния рандеман.

Той се пресмята въз основата на предходния тригодишен интервал, като се изключат най-високата и най-ниската стойност. Това планува мярка “Застраховане на реколтата ”.

Кандидатите би трябвало да са вписани като гроздопроизводители и да са застраховали реколтата за един или няколко риска. Освен неподходящи климатични условия такива може да са животни, които предизвикват вреди, или пък заболявания по растенията или нашествия от вредители.

80% е таванът от разноските за награди против загуби, породени от неподходящи климатични условия. 50% е прагът за подкрепяне на застраховани лозя, по които са нанесени вреди от заболявания или животни, толкоз е подпомагането, в случай че собственик търпи загуби да вземем за пример поради болест и неподходящ климат.

Разрешават промяна на сортове и пренасяне

По мярка “Преструктуриране и преработка на лозя ” ще се подкрепят промяна на сортове, засаждане, пренасяне на лозови растения и други. Средства ще се отпускат за създаване на структури - подпорни или за нови насаждения, или промяната им.

За подобряването на техниките за ръководство на лозята стопаните ще могат да построяват и подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, както и автоматизирани системи за капково напояване. Максималният период за осъществяване на изброените действия е до края на втората винарска година, последваща годината на подписване на контракта за даване на финансова помощ сред утвърждения претендент и фонд “Земеделие ”.

Недопустими за подкрепяне са презасаждане на лозарски имот със същия винен вид при същите или разнообразни дистанции на засаждане, представляващи всекидневно обновяване на лозята, които са завършили естествения си витален цикъл.

Средства няма да се отпускат и за отбрана от вреди, нанесени от диви животни, слагане на защитни мрежи против градушки, стени против вятър, както и създаване на пътища в лозовото насаждение или водещи до него.

Бюджет не е очакван и за подмладяване на лозовите насаждения и попълване на празни места от пропаднали растения с нов посадъчен материал.

Финансова помощ няма да се дава за разноски по закупуване на съоръжение и уреди втора ръка, Данък добавена стойност, лизинг, оперативни разноски, в това число разноски за поддръжка, наеми, застраховки, банкови такси и други.

До 75% от разноските за действия по мярката ще се покриват с програмни средства. Един претендент може да получи до 3 млн. лева за плановете си, а за целия интервал на националната стратегия - до 6 млн. лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР