Програмата на тазгодишните Богородични празници в град Шипка започва на

...
Програмата на тазгодишните Богородични празници в град Шипка започва на
Коментари Харесай

Богородични празници в град Шипка започва на 8 август

Програмата на тазгодишните Богородични празници в град Шипка стартира на 8 август, оповестяват от локалната администрация. Честванията се провеждат от Кметство Шипка и Народно читалище „ Светлина – 1861 “. 

Първото събитие от празничната стратегия е представянето на документалния филм „ Кавал парк “, сниман в Съединени американски щати и в България, чийто продуцент, режисьор и сценарист е Богдан Дарев. Лентата е осъществена със съдействието на американски фенове на българския фолклор и на сънародниците ни в Съединени американски щати и наблюдава житейския път на виртуозния музикант Александър Еплер. Главен продуцент е Българско общество „ Пчела “. Специален посетител на събитието в Шипка ще бъде кавалджията Васил Денев, чиято концепция е основаването на кино лентата. 

В програмата влиза и надпреварата за Националната купа по колоездене „ Шипка “, което ще се състои на 13 и 14 август. Проявата е включена в календара на Българската федерация по колоездене. 

Вечерта на 13 август, на централния площад, ще се състои празничната стратегия „ Музикална въртележка “, а на идващия ден в салона на НЧ „ Светлина – 1861 “ ще бъдат показани и фотоалбум и галерия „ 100 години обратно “ с фотографии на Антип Обущаров. 

Кулминацията в програмата ще бъде на огромния християнски празник Успение Богородично на 15 август. В едноименния храм ще бъде отслужена тържествена Света литургия от 9:00 часа. Следва галерия „ Хлябът на българката “ и освещаване на обичайния курбан за здраве и благоденствие на жителите и гостите на град Шипка. 

Празникът на града ще приключи на централния площад с концерт за камерна класическа музика. Под диригентството на маестро Максим Ешкенази надарени млади музиканти ще показват няколко творби. Концертът ще стартира в 20:00 часа. Той е част от второто издание на " Лятна музикална академия " в Шипка, проведена от фондация „ Академия Роза “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР