Програмата на София Филм Фест в Горна Оряховица стартира на

...
Програмата на София Филм Фест в Горна Оряховица стартира на
Коментари Харесай

София Филм Фест пристига в Горна Оряховица на 28 юни

Програмата на " София Филм Фест в Горна Оряховица " започва на 28 юни (сряда) в 21,00 часа с кино лентата, с който беше открит 21-вия София Филм Фест през март - „ Белгийският крал ” („ King of the Belgians ”, Белгия-Холандия-България, 2016), като творбата ще бъде показана от шефа на София Филм Фест и копродуцент на кино лентата – Стефан Китанов, както и от актрисите-певици Екатерина Ангелова и Ваня Вакари.

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс беше в програмата „ Хоризонти ” на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Оттогава филмът е взел участие с триумф и към този момент е поканен в стратегиите на съвсем 50 фестивала по целия свят, измежду които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг и София.

„ Белгийският крал ” е една комедия, изпълнена с потиснатост, сходно на самия крал (в ролята е прелестният Петер Ван ден Бегин), и с хубостта на многогласното българско пеене, което в действителност прави допустимо пътешествието на краля през Балканите... Ние не знаем по кое време се развива действието – дали в предишното или бъдещето, само че тази историческа независимост дава опция на режисьорите да приказват за Европа през днешния ден с лекост и с известна мъка, без значение от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите... ” cineuropa.org

Във втория фестивален ден – 29 юни, четвъртък, от 21.00 часа – следва среща с една страхотна, трогателна биографична творба, отдадена на може би най-великия футболист на всички времена – „ Пеле: раждането на една легенда ” („ Pele: Birth of a Legend ”, Съединени американски щати, 2016). Автори на кино лентата са Джеф и Майкъл Цимбалист.

От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, почнала от това, че става най-младия футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е същинско знамение. „ Пеле: Раждането на една легенда ” е изпълнен със смях, житейски уроци и искреност. Това е един въодушевяващ биографичен филм, който дава прелестна опция на всички почитатели да се срещнат с пътя на легендата Пеле.

На 30 юни – петък – от 21.00 часа каним публиката да видят най-новата творба с подписа на Паоло Вирдзи „ Лудетини ” („ Like Crazy ”, Италия-Франция, 2016). Показан премиерно в „ Петнайсетдневката на режисьорите ” в Кан 2016, филмът среща феновете с две дами, настанени в психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да сграбчен шанса и да избягат дружно и се оказват в премеждие, което ще промени ориста им вечно... Превърнал се в любим на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм към този момент превзема сърцата и на киноманите в България, с помощта на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти. 

Петото издание на „ София Филм Фест на път – Горна Оряховица ” ще завърши в съботната вечер с показване на най-новата творба на финландския занаятчия Аки Каурисмаки „ Другата страна на вярата ” („ The Other Side of Hope ”, Финландия, 2017) – прожекцията започва в 21,00 часа на 1 юли. Премиерата на кино лентата беше в програмата на Берлинале преди три месеца, а в описа са преплетени две истории. В първата срещаме Халед, който е сирийски емигрант. Качил се на товарен транспортен съд, той се оказва в Хелзинки, където публично желае леговище, само че без да се надява на необикновен триумф. Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който продава вратовръзки и мъжки ризи. След като зарязва търговията и се посвещава на залозите, той съумява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки. Един ден Викстрьом открива Халед да спи в двора зад ресторанта му. Той му оказва помощ с заслон и работа. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – по този начин типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира разнообразни хора, с цел да потвърди, че светът може и би трябвало да бъде едно по-добро място.

„ София Филм Фест в Горна Оряховица ” е част от огромния кинопроект, който екипът на Арт Фест създава и осъществя от 2010 година. Той включва интернационалния кинофестивал „ София Филм Фест ” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, районните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха осъществени през последните четири години като част от интернационалния план „ Операция Кино ” (обща самодейност на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „ СФФ на път ” и младежкото издание на фестивала – „ СФФ за учащи ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР