Програмата на ЕС помага за подготвянето на младите европейци за

...
Програмата на ЕС помага за подготвянето на младите европейци за
Коментари Харесай

„Еразъм+” бори несъответствието между умения и потребности

Програмата на Европейски Съюз оказва помощ за подготвянето на младите европейци за новата ера на цифрови технологии и за сполучлива бъдеща кариера

Между 2014 година и 2018 година по линия на програмата „ Еразъм+ ” над 2 млн. студенти и чиновници във висши образователни заведения са се учели, обучавали или преподавали в чужбина (източник: CCO Public Domain)

Програмата „ Еразъм+ ” оказва помощ на студентите да съумяват по-добре в персоналния си и професионален живот и подтиква потенциала на университетите да иновират , сочат настоящи данни от две нови самостоятелни изследвания , оповестени от Европейската комисия.

Мащабните изследвания, при които са получени близо 77 000 отговора от студенти и чиновници във висши образователни заведения и над 500 – от организации, мерят и правят оценка въздействието на програмата „ Еразъм+ ” върху главните ползващи се от нея групи. Ето и главните констатации от изследванията:

„ Еразъм+ ” оказва помощ на студентите да схванат какво желаят да вършат и да си намерят работа по-бързо

Над 70% от участвалите в „ Еразъм+ ” студенти декларират, че знаят по-добре каква кариера желаят да имат след завръщането си от чужбина. Опитът в чужбина им дава опция и да пренасочат образованието си по този начин, че да подхожда по-добре на упоритостите им.

Проучването за въздействието на „ Еразъм+ ” върху висшето обучение също по този начин демонстрира, че 80% от участвалите в програмата студенти са били наети на работа в границите на три месеца след дипломирането им, а 72% декларират, че опитът в чужбина им е оказал помощ да стартират първа работа.

Девет от всеки 10 към този момент дипломирали се участници в „ Еразъм+ ” декларират, че в ежедневната си работа употребяват добитите в чужбина умения и опит. Еразъм+ ” се бори с несъответствието сред уменията и потребностите на бизнеса, като поддържа придобиването на компютърни и интердисциплинарни умения.

„ Еразъм+ ” усилва възприятието на принадлежност към Европа

Над 90% от участвалите в „ Еразъм+ ” студенти са подобрили способността си да работят и да си сътрудничат с хора от разнообразни култури и се усещат с европейска еднаквост. Най-силно е въздействието при студентите, които преди присъединяване си в програмата са хранели прочут песимизъм във връзка с Европейски Съюз, както и при тези, които са прекарали време в страна с по-чужда просвета. От всички взели участие в „ Еразъм+ ” студенти най-силна принадлежност към Европейски Съюз показват тези от Източна Европа.

„ Еразъм+ ” подкрепя внедряването на цифровите технологии и приобщаването на обществените групи в по-неравностойно състояние

При множеството участващи университети плановете за съдействие по стратегия „ Еразъм+ ” са ускорили внедряването на цифровите технологии. Използването на новите технологии и на новаторски способи на преподаване и учене спомага за усилването на интернационалното съдействие сред университетите и техния потенциал да иновират.

Около 60% от участвалите в „ Еразъм+ ” чиновници във висши образователни заведения са склонни да притеглят в курсовете си чиновници от предприятията, по отношение на 40% от тези, които не са взели участие в програмата. Над 80% от тези чиновници оповестяват, че опитът им в чужбина е довел до създаването на по-иновативни образователни стратегии.

От своя страна две трети от участващите университети показват, че европейските планове са съдействали и за приобщаването и равнопоставеността във висшето обучение на обществените групи в по-неравностойно състояние.

Констатира се също по този начин, че участвалите в „ Еразъм+ ” студенти са по-удовлетворени от работата си, в сравнение с тези, които не са били в чужбина. Освен това тяхната кариера е с по-изразен интернационален аспект, а и спрямо останалите вероятността да работят в чужбина е съвсем два пъти по-голяма.

„ Еразъм+ ” подкрепя и предприемачеството

При всеки четири плана за съдействие един е съдействал за повишение на квалификацията в региона на предприемачеството и е подкрепил предприемачески начинания. Една трета от плановете са помогнали за основаването на нови предприятия и на предприятия, формирани посредством отделяне от друго дружество.

Между 2014 година и 2018 година по линия на програмата „ Еразъм+ ” над 2 млн. студенти и чиновници във висши образователни заведения са се учели, обучавали или преподавали в чужбина. По същото време Европейски Съюз е финансирал близо 1 000 стратегически партньорства по „ Еразъм+ ” сред институциите за висше обучение, както и 93 алианса на познанията сред университетите и бизнеса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР