Програмата на деветия международен кино-литературен фестивал Синелибри предлага богата палитра

...
Програмата на деветия международен кино-литературен фестивал Синелибри предлага богата палитра
Коментари Харесай

Синелибри продължава с внушителен набор от събития

Програмата на деветия интернационален кино-литературен фестивал Синелибри предлага богата палитра от специфични събития!

На 14 октомври в кино „ Люмиер “ е международната премиера на дълго чаканата българска кинодрама. Филмът на режисьора Иван Владимиров е въодушевен от известния роман на Йордан Йовков „ През чумавото “; сюжетът е приспособен от проф. Боян Биолчев. „ Чума “ ни връща към началото на XIX век, когато „ черната злина “ върлува по българските земи и изважда на напред във времето най-големите човешки страхове и атавистични инстинкти за оцеляване. Преди прожекцията феновете ще могат да поздравят обичаните си артисти: Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев, Людмила Сланева. Филмът ще бъде показан от режисьора Иван Владимиров и сценариста проф. Боян Биолчев.

Ценителите на италианската просвета и в частност феновете на огромния италиански публицист, един незабравим стилист и „ книжовен хамелеон “, следва да включат в графика си събитията от програмата „ Литературни срещи 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино “. Ерудит, космополит, автентичен разказвач и експериментатор, сравняван с Борхес, Итало Калвино е роден в Куба, само че две години по-късно родителите му се връщат в Италия. Пише първия си разказ на 23-годишна възраст. През целия си живот сътрудничи на периодически издания и пътува доста в Южна Америка, Мексико, Аржентина, Испания, Франция. Разнообразното му творчество е добре познато в български превод - у нас са издадени белетристичните книги „ Невидимите градове “, „ Ако пасажер в зимна нощ “, „ Нашите предшественици “, сборниците с разкази „ Паломар “, „ Марковалдо, или сезоните в града “ и „ Трудни любови “, както и неговите фамозни „ Американски лекции: шест оферти за новото хилядолетие “. Програмата по случай 100-годишнината от рождението на писателя се реализира в съдействие с фондация „ Прочети София “ и със съдействието на Италианския културен институт и обгръща следните акценти: пърформанс „ Господин Паломар “ с режисьор: Валерия Вълчева; полемика на тематика: „ Писателят, който играе с жанровете, стила, началата “ с модератор Сава Славчев и с присъединяване на Ани Бурова, Валентин Калинов и Мартин Касабов; четене на авторски текстове, въодушевени от пробния шедьовър „ Ако пасажер в зимна нощ “, чието ново българско издание излиза на 13 октомври. Подробна информация за програмния модул, отдаден на Калвино, може да намерите.

 



 



На 15 октомври в кино „ Одеон “ от 16:30 ч. ще се състои специфичната Галавечер на Ирландия с премиера на анимационния фамилен филм на режисьора Енцо Д‘Ало. Копродукция на седем страни, този филантроп и трогателен киноразказ има номинация за „ Кристална мечка “ 2023 от кинофестивала Берлинале – стратегия Generation Kplus. Премиерата ще бъде съпроводена с диалог, който ще поведе феновете по магичния път на анимационното изкуство и изразяването на страсти посредством анимация.

 



По случай 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка фестивалът включва в програмата си две знакови събития. На 13 октомври от 18:30 ч. в Чешкия център е планувано събитието с присъединяване на Лиза Боева, Александра Александрова и артиста Вилиян Гешев, които ще беседват за литературните връзки сред творбите „ Метаморфозата “ и „ Писмо до татко ми “, което въодушевява артиста и режисьор Ованес Торосян да сътвори пиеса. Специален посетител ще бъде огромният български артист Ицко Финци. А на 14 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното феновете могат да изберат празничната прожекция на (1962) на именития режисьор Орсън Уелс. Адаптация по романа на Кафка, филмът, който има премия FIPRESCI от филмовия фестивал във Валядолид и номинация за „ Златен лъв “ от кинофестивала във Венеция, е необичаен късмет да се проумее и усети съвсем физически определението „ кафкиански “. Прожекцията ще бъде съпроводена с къс диалог с присъединяване на Найо Тицин. Модератор: Станислава Айви.

 



Тази година Синелибри отбелязва 35-ата годишнина от премиерата на изумителната сага „ Приключенията на Барон Мюнхаузен “ на режисьора Тери Гилиъм, който умее да провокира границите на въображението. На 14 октомври от 16:00 ч. в кино „ Одеон “ ще отбележим годишнината дружно с Евгения Роева, актриса и възпитател, и Валентина Стоева, ръководител на фондация „ Детски книги “. Те ще напомнят, че Барон Мюнхаузен е действителна историческа персона. През 1773 година Рудолф Ерих Распе гостува на известния барон и съумява да запише, а след това и да издаде неговите жизнерадостни истории, озаглавени

 

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн:. От 14 октомври до 5 ноември определени филми от програмата на фестивала ще бъдат налични за гледане в платформата Neterra.TV:

Синелибри 2023 ще се организира в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община, ИА „ Национален кино център ", Национален фонд „ Култура ", Община Пловдив, Фонд „ Култура " на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „ Захарий Княжески ", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Програмата се осъществя с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката  и голям брой съидейници, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Уебсайт:
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР