Програмата на американските военни за използването на насекоми за разпространението

...
Програмата на американските военни за използването на насекоми за разпространението
Коментари Харесай

Учени подозират Пентагона в разработването на биологически оръжия

Програмата на американските военни за потреблението на инсекти за разпространяването на генномодифицирани вируси може да наруши Конвенцията за биологическите оръжия. Това се акцентира в изследване на група учени от университети в Германия и Франция, оповестено в сп. Science.

Статията за водещото научно списание е била готова от интернационална група експерти по еволюционна генетика и биоетика.

Проектът Insect Allies ( " Насекоми съдружници " ) се разработвал в Департамента за перспективни проучвателен планове (DARPA) към Министерството на защитата на Съединени американски щати. Официалната задача на опитите е " хоризонтална " редакция на хромозомите на растенията, които ще бъдат създадени от вируси, пренасяни от инсекти. Твърди се, че програмата щяла да бъде употребена в селското стопанство.

Авторите на оповестеното в Science проучване означават широкообхватните биологични, стопански и обществени последствия за околната среда, които може да има реализирането на програмата на Пентагона. Учените се съмняват, че планът може да способства на практика изгоди за американското селско стопанство.

" В резултат на това програмата може да бъде възприета от мнозина като опит за основаване на биологични сътрудници и средства за тяхното предаване за враждебни цели, което, в случай че това е правилно, ще е нарушаване на Конвенцията за биологичните оръжия ", се акцентира в отчета.

Отбелязва се, че от 2016 година насам за Insect Allies са изхарчени 27 млн. $.

В четвъртък Министерството на защитата на Русия упрекна американски учени, работещи в медицинския център " Лугар " в Грузия, че вършат опити с хора. Според съветските военни Америка под прикритието на лекуване е тествала токсични химикали върху локални поданици. Според Пентагона центъра " Лугар " е благосъстоятелност на грузинската страна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР