Програмата „Gen-D – изграждане на цифрово бъдеще“, реализирана от „Propulsion“

...
Програмата „Gen-D – изграждане на цифрово бъдеще“, реализирана от „Propulsion“
Коментари Харесай

Gen-D - платформа, която ще ускори реформите в цифровото образование в региона

Програмата „Gen-D – създаване на цифрово бъдеще“, осъществена от „Propulsion“ с поддръжката на Microsoft, започва през днешния ден за да способства за цифровата промяна в образованието в България и други страни, участващи в програмата. В сходство със стратегическите рамки, ориентирани към развиването на цифровото общество в България, съдействието в границите на Gen-D ще съставлява запас за преподаване и образование по информатика.
Платформата на програмата ще даде всички материали, основани в Сърбия, на студенти от района на британски език, само че също така, във всяка страна участник в програмата (Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, България и Сърбия) сътрудници на програмата ще работят за локализиране на предлаганите материали като един новаторски метод за поддръжка и възстановяване на просветителните стандарти.

„Microsoft постоянно е подготвена да поддържа всяка самодейност, която предизвиква развиването на локалната ИТ промишленост. Това, което всички ние направихме дружно за промяната в образованието по осведомителни технологии в учебните заведения, е може би най-важният триумф в дълготраен проект, тъй като ние сътворяваме генерации, които ще намират програмирането познато и елементарно. Затова е значимо да покажем и да споделим този триумф в целия район, ” сподели Таня Татомирович, която дава отговор за връзките и благотворителността в Microsoft CEE Multi-Country (регион от 24 държави).
Учениците в Сърбия учат програмиране от пети клас, а програмата за компютърни науки в началните и междинните учебни заведения се трансформира през последните няколко години, което я прави една от най-успешните в Европа
Допреди единствено няколко години, програмирането се загатва единствено отчасти в учебниците за началните и междинните учебни заведения в Сърбия. Днес думите „Python“ и „Scratch“ станаха постоянно срещани в часовете. Това са имената на модерни езици за програмиране, които обезпечават отлична основа за асимилиране на уменията за програмиране. Така всеки възпитаник има късмет да стане програмист в страната, където ИТ промишлеността е един от най-големите експортьори от години.

Това е повода еднакъв модел на образователни проекти по програмиране, създаден от фондация Loop в Сърбия, да бъде препоръчан в близко бъдеще в четирите страни от района в границите на програмата „ Gen-D – създаване на цифрово бъдеще “ . Този план ще предложи модела на сръбските образователни проекти по програмиране в България, Босна и Херцеговина, Албания и Хърватия .



„ Тази стратегия дава опция на учителите и учениците, младежите, рационално и самодейно да употребяват цифрови запаси, с цел да открият надзор над живота си, кариерите си и в последна сметка техните общества и страни. Ние сме при започване на пътя, който ще изисква хиляди изминати километри, месеци и години безрезервен труд и евентуално милиони вложения. Всички ние, които като сътрудници стоим в този момент при започване на този път, сме подготвени да влагаме всичко належащо, с цел да помогнем на младежите да изградят по-добро бъдеще в страните от района ”, сподели Дарко Сокович, изпълнителен сътрудник за тактика и развиване на Propulsion.

Панелна полемика в Белград събра специалисти от района за разискване на трансформацията на цифровите технологии и просветителните промени. Участниците заключиха, че цифровата промяна не е просто технология, а апел за преосмисляне на бъдещето на образованието и цифровото бъдеще на цялото общество.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР